Det händer mycket i Ukraina men också i Ryssland

Ukraina har flera problem just nu:

  • Ukrainas ledning, med president Zelensky i spetsen säger samstämmigt: Vi behöver mer vapen och ammunition för att klara ryssen för att påverka USA för att få det stöd man behöver.
  • Samtidigt intygar ÖB Syrskyi att man konsoliderat fronterna och att läget är under kontroll. Något som torde vara helt korrekt.
  • Dessa två, delvis motsägelsefulla uttalanden, gör både hemmaopinionen i Ukraina och reaktionerna utomlands lite vilsna.
  • Samtidigt försöker Ryssland skrämma ukrainarna med intensivt terrorbombning. 
  • Den nya fronten inne i Ryssland, där raffineringskapaciteten reduceras, vapenindustrier slås ut, och andra infrastrukturer påverkas, har Västvärlden ännu inte uppmärksammat.
  • Och definitivt inte svenska medier, som nästan bara tiger och delvis går Putins ärenden. (Undantag finns)

De massiva attacker med kryssningsrobotar minskade i omfattning de senaste dagarna. Ett skäl kan vara att bombningen av Engels flygplats, 70 mil bort från Ukraina, störde en planerad rysk terrorbombning, som bara blev några få robotar från ett enda flygplan, som är stationerade i Engels. Samtliga dessa tre robotar sköts ner rapporterar Ukrainas flygvapen.

Säkert kommer Ukraina fortsätta störa ut de ryska flygbaserna med sina drönarattacker. (Enligt uppgift just nu skadades 19 plan vid de fyra bombade flygplatserna) Drönarattackerna är bara i sitt inledande skede. Antalet fabriker som utvecklar och producerar långfärdsdrönare är 20 och där ligger en nyttig konkurrenssituation, som främjar både snabbheten och innovationsförmågan.

Även om Ukraina skjuter ned flertalet både robotar och drönare, så kommer en del igenom och skadar. Måltavlan är mestadels civila byggnader, där Ryssland helt eller delvis (oftast bara delvis) totalt 217.000 byggnader. Ukraina gör dock stora insatser för att både städa upp efter bombningarna och reparera. De sägs vara otroligt effektiva härvidlag.

Ett annat problem är att Ukraina saknar effektivt luftförsvar, som Patriot, på en del ställen. Ett är Charkiv, ett annat Odessa. Då kan framför allt inte robotarna stoppas. I lördags blev resultatet att i Charkiv dödades sex och tio skadades rapporterade bland annat Ukrinform. Ett bostadsområde träffades och nio lägenhetshus, tre studentlängor mm skadades i terrorbombningen.

Film och foton finns på de skadade höghusen i Charkiv från lördagens terrorbombning finns här. En annan måltavla i Charkiv var ett nybyggt shoppingcenter. Bild här. Det bedöms att totalt 3 600 fönster krossades!

Här nedan kan du se Tu-95 strategiska bombplan som skadades när flygbasen Engels bombades i lördags. De ska vara svårt skadade och det uppges också att sju ryssar dödades, inklusive bombpiloter. På flygbasen i Jelsk ska fyra ryssar dödats och två Su-25 ska totalförstörts.

Här är en bild på de bombplanen Tu-95, inga små pjäser:

НUR Says at Least 5 Bombers Damaged in Bold Attack on 3 Russian Airfields

Dessutom ska en flygbas i Kursk Oblast bombats, vilket inte rapporterats om eller filmats. Så det var fyra ryska flygfält som bombades i natt, inte tre, som först uppgavs (av de som skriver om det som händer).

Säkerhetstjänsten i Ukraina har rapporterat att en annan rysk militär anläggning, en oljeledning i byn Azov, har sprängts i helgen. Rörledningen transporterade petroleumprodukter från en oljedepå till tankfartyg i hamnområdet i Azovs hamn, dit den ryska Svarta Havsflottan förflyttats. Den som är kvar. Lastningen av tankfartyg med petroleumprodukter har avbrutits på obestämd tid.

Första helgdygnet var de ryska fordonsförlusterna  extrema enligt Ukrainas generalstab: 24 stridsvagnar, 38 pansarskytte-fordon slogs ut, samt 41 haubitsar, tre salvpjäser, två tunga luftvärnssystem och 70 transportfordon samt fem enheter särskild utrustning. Resten av helgen var lika förlustbringande för Ryssland.

Det finns en uppskattning från FMV att nyproduktionen i Ryssland är av stridsvagnar ligger på 40 i månaden. Sedan kan man rusta upp ett antal skadade och garagerade enheter. Så de stora ryska stridsvagnsförlusterna är inte långsiktigt hållbara.

Många bäckar småSydkorea meddelade i helgen att man förser Ukraina med ett militärpaket värt 2.3 miljarder USD, motsvarande ca 25 miljarder svenska kronor i år.

Försvarsministern i Holland, Kajsa Ollongren, sa i helgen i Kiev att allt som är möjligt ska göras för att leverera ammunition till Ukraina.

Tidigare i veckan som gick meddelade Frankrike att man är beredd att ställa hela den franska militärindustriella komplexet bakom Ukrainas krigsansträngningar. Och Paris meddelade också att högsta prioritet  är att förse Kiev med artillerigranater. Det var den franske försvarsministern  Sebastian Lecornu som kom med detta positiva budskap.

Litauen köper 3 000 drönare till Ukraina, meddelades också i helgen.

Enligt uppgifter i amerikansk press, Wall Street Journal och Washington Post, kommer ett beslut om ett rejält stödpaket från USA under april månad.

I morse upprepade ISW att Rysslands användning av förbjudna kemiska vapen har blivit “systemisk” och sker nu dagligen. totalt har kemiska stridsmedel använts mer än 300 gånger.

För dig som vill se hur krigföringen på marken går, så finns en uppdatering från i eftermiddag i RBC-Ukraine.

PS Just nu meddelar den danska regeringen att man skänker 40 miljoner danks kronor till Ukraina för reparationer av elsystemet.

PPS Just när bloggen gått iväg meddelar president Zelensky: “We are holding our positions. The main thing now is effective logistics. Intelligence and special services are working on new steps to reduce Russia’s war potential,” the President emphasized, enlig RBC. Underförstått: Bombningarna av de ryska strategiska målen kommer att öka markant.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.