Sommaren är kanske inte slut, men hösten är på väg….Då kan det vara intressant att se vad som har hänt i Sverige på innovationsområdet. Notera att min definition av innovation ä den samma som OECDs; Allt som medverkar till värdeskapande. Här en beskrivning av en del som kommit från regeringen under sommaren.
Först har vi snabbare processer för de nyanlända. Direkt berörda är Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket, tillsammans med SKL. Här pressreleasen, med åtföljande direktiv till myndigheterna. Pilotverksamhet visar att det som tagit 3-4 veckor för myndigheterna att registrera varje individ kan minskas till 4 timmar. Bra, säger jag som beskrivit hur dåligt administrationen fungerat. Men hur blir det med landshövdingen Lars Bäckströms snabbutredning om samma sak som fick 2 år på sig? Och Validerings-delegationen som fick 4 år på sig? Långsamheten i den politiska förvaltningen har fått sig en törn.
Nu är det också dags att utveckla Cirkulära affärsmodeller.Det uppdraget har gått till Vinnova. Det är fråga om att få fram giftfrias kretslopp, återvinning och så kallad industriell symbios. Det ska vara ett stöd för Smart industri – en nyindustrialisering av Sverige, som fick en handlingsplan i mitten juni månad.
I slutet på juni fick Vinnova ett annat uppdrag. Det gäller att använda befintliga tillgångar i existerande företag, som inte själva vill utveckla dessa. Detta ska ske genom att möjliggöra innovation och samverkan samt kommersialisering av forskningsresultat, värdeskapande och uppstart av nya företag. Fokus är på life science-området.
Digitalisering för bättre hälsa är ytterligare ett program som Vinnova ska leda. Myndigheten har fått i uppgift att göra en fokuserad satsning på forsknings och innovationsarbete inom området digital hälsa, där viktiga aktörer som patienter, brukare, vårdgivare, medborgare, universitet, högskolor, institut, företag och myndigheter, bör medverka. Sverige och Norden kan utveckla en ledande position inom digital hälsa och bli en globalt ledande testmiljö för detta.
Kommerskollegium tillsammans med SCB genomför nu en studie av de viktigaste handelshindren och problem som hämmar svenska företags export. Under ledning av UD. Totalt tillfrågas närmare 2000 svenska företag. Exportstrategin ska få ett underlag för att utveckla. Rapporten ska vara klar i slutet på oktober, och man hoppas att den blir ett underlag för handlingsplaner för alla de länder som är prioriterade, planer som företag och organisationer efterlyser.
Born Globals ska nu utredas av Regeringen, som ger Business Sweden i uppdrag att hjälpa dessa innovativa och tidigt internationaliserade företag att få tillgång till utländska kontakter inom finansiering, produkt- och affärsutveckling, bolagsetablering och rekrytering. Business Sweden ska genomföra uppdraget i samverkan med Vinnova, Almi och svenska inkubatorer, vetenskapsparker och startup-miljöer.
Man kan inte säga att det som skett varit banbrytande, semesterlugnet har vilat även över innovationspolitiken. Ett viktigt område, offentlig upphandling och därmed också innovationsupphandling, har dock rört på sig under sommaren, men det kommer jag att blogga om separat.
Regeringen tillsatta för två veckor sedan en utredning om gräsrotsfinansiering (crowdfunding). Pressrelease och direktiv finner Du här. Men utredaren lär fortfarande vara okänd, och direktivets nummer är fel, men här kan Du läsa
Mer har jag inte utrymme för här, om inte bloggen ska bli för lång.