Det nya geopolitiska läget måste Sverige engagera sig i!

Idag har Sverige två stora problem:

 • En intern oförmåga att fatta beslut som är monumental
 • En oförmåga att deltaga i det internationella arbetet, särskilt i EU

Den interna oförmågan kan illustreras med Cementa, en mängd tillståndsprocesser där regeringen vägrar fatta beslut, vår försvarsförmåga som inte återställs snabbt nog, ordning och kunskaper i skolan som saknas, excellent forskning där OECD negligeras, en digitalisering som nu ligger år efter andra länder. För att nämna några viktiga frågor

Problemet med Kina illustreras av Xi Jinpings uttalande inför FN-församlingen igår. Som svar på Joe Bidens önskan om samarbete i sakfrågor, baserade på viktiga värderingar, sa Xi Jinping: “We need to advocate peace, development, equity, justice, democracy and freedom, which are the common values of humanity,”

Kinas värderingar, som Xi Jinping påstår är gemensamma, kan illustreras så här

 • Utveckla fred säger Kina som sagt sig kunna ta tillbaka Taiwan med milärt våld
 • Lag och ordning säger Kina som utan rättegång fängslar oppositionella (Gui Minhai)
 • Demokrati och frihet säger Kina som hanterar Hong Kong emot ingångna avtal
 • Frihet säger Kina som begår folkmord mot uigurerna i Xinjiang

Givetvis är det viktigast och även lättast att få ordning på beslutsfattandet i Sverige. Där bestämmer vi i stor utsträckning själva. Långbänken måste pensioneras!

Givetvis bör vårt land också engagera sig i den viktiga internationella utvecklingen. Ska vi få stopp på en del av Kinas stora övergrepp kan Sverige inte agera ensamt. Inte heller när det gäller regelverket som styr vår internationella handel. Här måste EU agera kraftfullt och göra detta i kompanjonskap med USA.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Det nya geopolitiska läget måste Sverige engagera sig i!

 1. Det ordnar sig nog.
  Snart har vi ingen el för södra/halva Sverige.
  Då får vi återgå till griffeltavla och liknande basala hjälpmedel…+

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.