Det svensk-tyska samarbetet på innovationsområdet lovar gott

Det är väl få som inte noterat att Angela Merkel varit i Stockholm. Och att hon och Stefan Löfven kommer väl överens och tillsammans ska driva på inom EU. Men vad kommer de två länderna att göra tillsammans, rent konkret?

Galapetter inslagen och den svensk-tyska politiken finns att läsa i tidningarna. Men här tänkte jag ta upp och redovisa vad man, Tyskland och Sverige, kommer att göra framöver. Det rör innovations- och digitaliserings-samarbetet mellan de två länderna. Eftermiddagen präglades av detta på Kungl. Ingengörsvetenskaps Akademin, IVA. Där presenterades ett unikt parnterskap mellan länderna. Både mellan näringslivet och regeringarna i de två länderna, med nedanstående uppgifter.

Vi börjar med det som ska ske på regeringsnivå:

  • En utveckling av elvägar, både en studie och förslag till hur en elmotorväg mellan Tyskland och Sverige skulle kunna byggas. (Trafikverket och tyska byggministeriet)
  • Ett innovations-partnerskap med ett nära samarbete mellan ländernas testanläggningar. (RISE och motsvarigheten i Tyskland)
  • Stöd och utveckling till små och medelstora företag, så att dessa kan digitalisera sin verksamhet. (Tillväxtverket och tyska industri-departementet)
  • En utveckling av e-hälsan och digitalisering av sjukvården. (Regeringens samordnare för Life Science och de tyska närings- och hälso- departementet en)

Sedan har vi det direkt näringslivs-inriktade samarbetet, som även det har deltagande från regeringarna. Det sker i projektet Swedish German Tech Forum

  • Life Science
  • Industritillverkning och material
  • Rörlighet och transport
  • Energi och miljö

Det ska bli intressant att följa detta arbete – konkret – och redovisa vad man gör – och hur. Jag vill använda uttrycket: The taste of the pudding is in the eating. Förhoppningen är förvisso att konkret och handfasta steg ska kunna tas tillsammans. Och för egen del är jag klart optimistisk. Tyskland och Sverige är onekligen två länder som skulle kunna göra skillnad genom samarbete, givet att byråkratin inte tar över.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.