Detta står inte i tidningen

Idag behandlar Riksdagens Transportutskott frågan om villkor för att bygga ut 5G-nät i Sverige. Huvudfrågan är om tillståndet att sända kan antas orsaka skada för landets säkerhet. Då kan tillstånd förvägras eller dras in, alternativt villkor ställas upp.

Detta är en lagstiftning som regeringen anser måste finnas på plats innan bandbredd för 5G-näten kan utlysas. En majoritet vill att SÄPO och Försvarsmakten ska få möjlighet att överklaga tillstånd hos regeringen, med det vill regeringen inte. En del andra frågor inför 5G-nätets införande finns också i den 80-sidiga propositionen.

Vänsterblocket, inklusive C, har dock inte majoritet, så Riksdagen kommer göra ett tillkännagivande. Det betyder att Riksdagen beslutar uppmanna regeringen att göra som Riksdagens majoritet vill. (Under förra mandattiden beslutade Riksdagen om nästan 200 tillkännagivanden, dvs överprövade den inställning som regeringen hade. Regeringen å sin sida har varit oerhört långsam med att efterkomma Riksdagens beslut, om man ens brytt sig)

Det anmärkningsvärda med denna proposition är att den inte kommit ett par år tidigare. Regeringen har under lång tid varit medveten om behov av denna komplettering av säkerheten vid 5G, troligen redan 2012. Men först i oktober 2017 tillsattes en utredning, och det är den som efter två år resulterat i en proposition. Man har valt att hylla Långbänken, vänta så länge Du kan, och gärna ännu lite längre.

Denna fördröjning gör att Sverige ligger två år efter i utvecklingen av 5G-nätet.Trots att Stefan Löfven högtidligen, inför sina Nordiska Statsministerkollegor, deklarerade att Sverige skulle ligga främst i 5G-utbyggnad vid ett möte hemma hos honom i Örnsköldsvik den 22-23 maj 2018. Läs här Statsministrarnas Letter of Intent.

Omvärlden har under den gångna tiden rullat ut 5G-nät. I stor skala i Sydkorea, USA och Kina. i Mittens Rike har man ett fult ut fungerande 5G-nät i 50 stora städer vid kommande årsskifte. I Schweiz har också ett 5G-nät rullats ut. Finland är också i full färd med 5G-utbyggnaden. Sverige pratar högtidligt, men sedan händer ingenting.

Har någon journalist ställt Stefan Löfven mot väggen och frågat om detta? Svar nej. Ett löfte om att Sverige ska vara först på 5G har inte hållits. Visste inte Statsministern om läget när han lovade att vårt land skulle vara ledande på 5G? Många undrar om han lever i en bubbla? Det tyder inte minst den senaste utvecklingen på när det gäller gängkriminaliteten. Men det finns ju fler ministrar, som borde ta sitt ansvar.

PS När detta skrivs tillsätter regeringen en utredning om ordningsvakterna. Regelverket är 40 år gammalt, och frågan om nya regler har diskuterats i åratal. Långbänk som vanligt. Men inte nog med detta. Utredningen ska var klar den 21 maj 2021. Den får alltså ett och ett halvs år på sig. Otroligt vilket långsamhet. Men att utarbeta direktiven har tagit 10 månader. Allt för den hyllade Långbänkens skull.

Dessutom är inte direktiven klara förrän i morgon, så Mikael Damberg hade lite för bråttom. Sedan ska utredningen ut på remiss, därefter behandlas av regeringen, sedan till Lagrådet, därefter regeringen igen med en proposition och sedan riksdagsbehandling. Allt detta tar ytterligare något år. Det ska bli intressant att se om någon journalist ställt den svåra frågan om långsamheten?

PPS Hur gör man i omvärlden, som inte fått vår gängkriminalitet? Jo, de utreder på några månader – på heltid – och sedan fattar man beslut. Kanske något att ta efter? Aj, nej, då kan vi inte hylla Långbänken.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.