Digitalisering av europeisk industri står för dörren

I förra veckan kom EU-kommissionen med sitt “Digital Package” för att stärka den europeiska industrins konkurrenskraft. Man noterar att den europeiska industrin släpar efter såväl USA som Japan vad gäller digitalisering. Den nya planen omfattar hela 50 miljarder euro under totalt fem år. Ingen liten, men nödvändig, satsning för att hänga med i den globala konkurrensen.

Du som är involverad i denna utveckling, vad EU-kommissionen gör, vilka områden som berörs och hur detta ska finansieras, kan går till – och ladda ned – Kommunikationen från Kommissionen “Digitalising European Industri” med undertiteln hur man ska kunna ta hem alla möjligheterna av en “digital single market”. Jag kan hålla med om att den är en ganska komplex materia, men den ger en väldigt god inblick i vad digitaliseringen står för idag, och hur den kan utvecklas.

Den här beskrivningen fåtöljs av tre andra kommunikationer, som är väl värda att ta del av om Du sysslar med detta eller har specialintresse:

Och så har vi “Commission Staff Working Document” som tar upp “Internet of Things”, som verkligen ger en beskrivning av digitaliseringen.

Vill tillägga att dessa dokument är pedagogiska och lättlästa, även om frågorna i sig är komplexa. Så tro inte att jag avråder från läsning.

En bra hemsida hos EU kan jag rekommendera: “Digital Single Market

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.