Digitaliseringen dominerar fortfarande i Almedalen

Digitaliseringen har varit en stor fråga i Almedalen i flera år, med det verkliga genombrottet förra året. I år har digitaliseringen blivit så integrerad i utvecklingen att den tas för given. Samtidigt har har det dock pågått många seminarier där fokus varit just på digitalisringen, som Vinnovas återkommande Månads-seminarier i Almedalen, på förmiddagen. Tidigare år har benämningen varit innovation, nu är den digitalisering. Inte undra på, då Vinnova är den myndighet som fått tunga uppdrag från regeringen att driva digitaliseringen på olika sätt.

Årets “Måndagsseminarium” i Almedalen hade titeln Hur kan Sverige ta ledningen i den digitala utvecklingen?” Här kan Du se och lyssna på det intressanta seminariet. Det ger tyvärr ingen direkt anvisning om hur Sverige ska ta ledningen i digitaliseringen, även om sådant finns med. Däremot ger seminariet en god bild av såväl utmaningar, som läge idag och delsvar på vad vi måste göra. Så en dryg timme under semestern skadar inte. När detta skrivs har redan 250 personer kopplat upp sig, enligt YouTubes statistik. Och det ska bli intressant se om intresset kanske ökar nu.

Darja Isaksson, som ingår i Stefan Löfvens Innovationsråd, inledde med att ge en lägesbild. Hon  noterade dock att Sverige förlorat mycket under senare år på digitaliseringens område, trots att vi tidigare låg i topp. “”Digital Depression” kallade hon läget i Sverige nu. Torbjörn Lundahl från Ericsson pekade på att Sverige är ett litet land, måste ha en uthållighet men också en bred satsning på digitalisering.

Mot slutet av seminariet påpekade statssekreterare Eva Lindström, Näringsdepartementet, att alla ministrar i regeringen har ansvar för digitaliseringen. Det invände Darja Isaksson emot genom att säga att det som skulle behövas i Sverige var en person, högst upp, som hade ett ansvar, en CEO. Men detta utvecklades inte. Erfarenheten av när alla statsråd ska ha ansvar för ett område är inte den bästa. Se på integrationen, se på exporten. Nu har Ylva Johansson fått ansvar för integrationen. Och Ann Linde har blivit utrikeshandels-minister, i stället för alla 24 statsråd i Sveriges regering.

Till sist en ny rapport om digitaliseringen i olika länder och sammanhanget. Det är World Economic forums “Networked Readiness Index 2016”, där Sverige kommer på 3e plats. Detta är tacksamt, men bara en av flera studier och index, som visar länders digitala förmåga och uppkoppling. Kanske lite helgläsning?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.