Direktiven till Entreprenörskapskommittén är spännande läsning

Det är kanske att ta i, för hur kan direktiv till en statlig utredning någonsin vara spännande. Mitt svar blir: Läs och se om Du inte håller med mig. Det är i vart fall en bra författare till direktiven, som verkar både ha insikter i ämnet och flyt i pennan, vilket man inte alltid kan beskylla regeringsbyråkrater för. (Får man skämta om sådant här?)

Vad skall då “Entreprenörskapskommittén” göra? Jag vill börja med det övergripande, som man formulerar så här:

“I syfte att stärka näringslivsklimatet, främja entreprenörskap och innovationer, underlätta kompetensförsörjningen och förbättra möjligheterna företagande bör det göras en bred översyn av förutsättningarna för att starta, driva, utveckla och äga företag i Sverige. Översynen ska ta ett helhetsgrepp och inkludera aspekter som skatteregler, vissa civilrättsliga regler rörande företagande inklusive insolvenslagstiftningen, det offentliga innovationsstödet, tillgång till riskkapital och annan finansiering samt samverkan och rörlighet mellan näringsliv och forskning.”

Utredningen skall bland annat göra följande:

  • Undersöka om det finns regler i inkomstskattesystemet eller i regelverket för socialavgifter som motverkar entreprenörskap och företagande,
  • Göra en översyn av reglerna för företagsrekonstruktion,
  • Utvärdera en sänkningen av lägsta tillåtna gräns för aktiekapital
  • Göra en analys med anledning av Världsbankens granskning av det svenska företagsklimatet (mycket viktigt)
  • Beakta OECD:s översyn av den svenska innovationspolitiken
  • Göra en översyn av hur nuvarande regelverk och andra förutsättningar påverkar omställningsmöjligheterna i ekonomin,
  • Kartlägga det svenska innovationsstödet,
  • Utvärdera sammanslagningen av Almi och Innovationsbron,
  • Göra en översyn av de statliga insatserna för företagsfrämjande,
  • utreda möjligheterna till ökad rörlighet mellan akademi, näringsliv och företagande.
  • Göra internationella jämförelser
  • Beakta ekonomisk forskning om skatternas effekter på företagande

Ett par kommentarer kan ge perspektiv åt utredningen. Först har vi kommitténs ordförande, Pontus Braunerhjelms reaktion. Dessutom har  Företagarna har kommenterat utredningen, och betonat helhetsperspektivet. Media i övrigt har inte ännu kommenterat utredningen, men det kommer säkert. Och utredningen räknar med att under resans gång lägga fram konkreta förslag.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.