I dagens ledare (27/2) säger DN att Sverige lever farligt. Man pekar på AstraZenecas nedläggning i Södertälje. Vi är i topp i ranking när det gäller innovationsförmåga i världen. Men framgången har ett pris, påpekar DN: “förnöjdsamhet“. Mycket mer kan göras för att förbättra för kunskapsintensiv verksamhet och öka innovationskraften.
Några få bolag dominerar svensk förskning och det är riskabelt. Inte minst när utlänska företag köper. Trots detta har regeringen inte lyckats formulera en sammanhängande politik för innovationsföretag, En strategi har utklovats och skall komma efter sommaren. Det är på tiden, säger DN
Ledaren hänvisar till att många länder har inrättat ett innovationsråd med regeringschefen som ordförande. Det gäller grannlandet Finland, men också Holland, Sydkorea och Taiwan. Den listan skulle kunna gäras längre, med bl a Japan och USA, vill jag påpeka.
Sedan uppmanar DN regeringen att lyssna på IVA och Entreprenörskapsforum, som presenterat en lång rad idéer som skulle stärka Sverige som kunskapsland. Däremot undrar tidningen om förslaget till innovationspolitiskt ramverk är möjligt. Går det att ange mål för innovationspolitiken, frågar tidningen. Mitt svar, som varit med att utveckla idén, är att de olika delarnas betydelse i ett innovationsssytem kan anges, och även mätas. Detta håller Pontus Braunerhjelm, Entreprenörskapsforum och Magnus Henrekson, IFN att utveckla. Det jag sett ser mycket lovande ut.