Doing Business 2017

Det var många som ville gå, men det blev “utsålt”, när Entreprenörskapsforum och IVA anordnade seminariet Doing Business 2017. En presentation av Världsbankens 14e års-rapport om läget i världen när det gäller att starta och driva företag. Presentatör var ingen mindre än den ansvarige Världsbankschefen Augusto Lopez-Claros.

Bli en av den halva miljonen människor som laddar ned Världsbankens rapport “Doing Business 2017“. Med underrubriken “Equal Opportunities for All”. Först kommer Du till två sidor sammanfattning, men också en knapp att ladda ned hela rapporten på dryga 300 sidor. Den täcker in läget i hela 190 länder.

Sverige placerar sig som nummer 9. Bra.

Men, på vissa områden ligger Sverige ganska mediokert till. Vad gäller att hantera byggkontrakt så ligger Sverige på 25e plats. När det gäller försvar av ingångna avtal ligger vi på 22a plats. Försvar av minoritetsaktieägare ligger vi på 19e plats, där ligger vi också i frågan om konkurslagstiftningen.

Sämst är Sverige på att få finansiering till företag. Där ligger Sverige på 75e plats. En otroligt svag placering. Men den förvånar mig inte, och läsare av min blogg kan notera att jag redan för 8 år sedan bloggade om detta för första gången. Nu ska Mikael Damberg träffa bankerna i början på februari, men då borde även de mindre företagen vara med och redovisa sina problem. Överreglering är ett viktigt skäl, och den har regeringen ansvar för….

Så här ser listan över de bästa länderna för företag att driva sin verksamhet:

  1. Nya Zealand
  2. Singpore
  3. Danmark
  4. Hon Kong
  5. Sydkorea
  6. Norge
  7. Storbritannien
  8. USA
  9. Sverige

Sämst är Somalia, Eritrea, Libyen, Venezuela och SydSudan. Ryssland ligger på plats 40 och Kina på 78e plats.

Här en utförligare redovisning från Entreprenörskapsforum

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.