Donald Trump välter den svenska Långbänken

Det är otroligt vilken effekt president Donald Trump har haft på det svenska politiska systemet.

ASAP Rockys fall hade inte påverkat den svenska politiken om inte Donald Trump gripit in. Då hade det blivit lite krusningar på ytan, men sedan stiltje igen. Hur påverkade Donald Trump svensk politiks omhuldade Långbänk, men inte rättegången? Jo bland annat detta:

  • Statsminister Stefan Löfven gör i telefonsamtal klart för Donald Trump att regeringen inte kan agera i en rättsprocess, men hemligstämplar sedan PM-et om samtalet, så ingen vet egentligen vad som sades. Hur undfallande var Stefan Löfven mot Donald Trump?
  • Donald Trumps andra twitter ger för omvärlden – Sverige undantaget – intrycket att Sveriges statsminister inte riktigt har kontroll, för då hade han väl sagt något och inte bara varit tyst?
  • Både Riksåklagaren och hennes vice skriver Debattartikel i Expressen för att försvara det svenska häktningssystemet, samtidigt som de är kritiska mot det.
  • Alla medier i Sverige slår på stora trumman när det gäller ASAP Rocky-händelsen
  • Alla svenska tidningar skriver stora ledande artiklar om Rocky-fallet och det svenska häktes-systemet. Om tidigare internationell kritik mot systemet och den långsamma politiska hanteringen.
  • Sveriges Washington-ambassadör avbryter sin semester för att svara på alla frågor.
  • Fd statsminister Carl Bildt skrivet ett öppet brev till Donald Trump i Washington Post
  • Justitieministern lovar att en Lagrådsremiss om häktes-systemet ska skickas in snarast (Har legat till sig sedan 2016 – i hela tre år) Färre i häkte och minskad isolering föreslås i den 257 sidor långa utredningen. Det har tagit tre gånger så lång tid att ta emot utredningen, tre år, som att göra utredningen – ett år. Men, nu direkt, ska Lagrådsremiss skickas in.

FN framförde redan 2014 en omfattande kritik det svenska häktnings-systemet. Året därpå framförde Europarådet en motsvarande kritik. Regeringen tillsatte då en utredning sommaren 2015, som la fram sitt förslag, SOU 2016:52, som jag redovisat ovan. Den utredningen har sedan legat på regerings bord utan åtgärd i hela tre år (så när på en remiss). Men den populära Långbänken fick ge upp när Trump riktade strålkastarljuset mot den.

Efter ASAP Rockys dom i onsdags kommenterade den erkände advokaten Leif Silbersky att Trump inte påverkade rättsprocessen, men väl Långbänken. Vi kanske ska be Donald Trump att massera andra delar i det svenska Långbänks-systemet? Se vad som hände när Trump för ett och ett halvt år sedan sa: Har ni sett vad som hände “Last night in Sweden”. Visserligen vad det inte kvällen innan, men uttalandet hade stor effekt.

Detta bloggar jag om därför att det svenska politiska systemet fungerar lika dåligt som hanteringen av häktes-utredningen. Men det är ingen som bryr sig. Detta har jag bloggat om många gånger, och jag kommer fortsätta så länge Långbänken och oförmågan är politikens rättesnöre.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.