Dramatisk försämring av upplevelsen av Sverige

Sedan fem år tillbaka gör InterNations en studie, Expat Insider, för att belysa hur de utlänningar som arbetar i ett annat land upplever sin situation. I årets mätning har drygt 18.000 personer tillfrågats världen över. Totalt har 68 länder rankats. Resultatet för Sverige är katastrofalt. Vi upplever den största försämringen av något land. Förra året var vi nummer 22. I år hamnade vi på plats 46, en försämring med 24 placeringar.

De bästa länderna att bo i för utlänningar som arbetar är, enligt under undersökningen följande:

 1. Bahrain
 2. Taiwan
 3. Ecuador
 4. Mexico
 5. Singapore
 6. Portugal
 7. Costa Rica
 8. Spanien
 9. Columbia
 10. Tjeckien

De andra Nordiska länderna kommer före Sverige. Så ser det ut: Finland nummer 23, Norge plats 25, Danmark 35 och sedan kommer Sverige på plats 46. (sid 130 – 133 i rapporten

Vad är det då för områden som avgör rankingen?

 • Livskvaliteten, som fritidsutbud, transporter och digitala tjänster
 • Etableringen, som hemkänsla, vänlighet, träffa vänner och språket
 • Arbetet, som karriär, ledighet och säkerhet
 • Familjelivet, som barnomsorg, utbildning och välbefinnande
 • Ekonomin, som inkomst och levnadsomkostnader

Det är en riktigt intressant läsning. Undersökningen borde de svenska politikerna ta del av, efter valet. Och få till stånd en diskussion om vad som gör landet attraktivt. Här är det för Sverige etableringen och ekonomin som ger riktigt dåliga betyg. Det är nog inte fel att tro att såväl bostadsbristen liksom skatterna spelar en stor negativ roll, men också bristen på integration och gängkriminaliteten. Till detta får vi nog lägga svenskens kylighet och ovilja för det främmande.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Dramatisk försämring av upplevelsen av Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.