Efter viss tvekan påstår Vladimir Putin att Väst vill ta över Ryssland

I onsdags spelade Vladimir Putin in ett tal på den ryska statlig kanalen Rossiva1 som släpptes först på söndagen. Det tyder på tvekan. “Ska jag anklaga Väst för detta?” måste Putin ha frågat sig själv. Och i söndags fick TV-kanalen tydligen klartecken. Putin säger om Väst enligt Reuters:
“De har ett mål: att upplösa det forna Sovjetunionen och huvuddelen – Den Ryska federationen”
Väst vill
  • Dela upp Ryssland därigenom kontrollera världens störst råvaruproducent.
  • Detta kan leda till en utplåning av det ryska folket inklusive alla etniska ryssar

NATO och västvärlden avfärdar denna berättelse och säger att Målet är att hjälpa Ukraina att försvara sig mot en oprovocerad attack.

Vad händer i kriget nu? Några nedslag kan göras, som visar på Ukrainas styrka.

Det senaste dygnet har Ukraina framgångsrikt slagit tillbaka mer än 81 attacker från den ryska sidan utmed hela den 130 mil långa fronten. Under natten attackerade Ryssland med 14 drönare, varav 11 sköts ned. Dessutom avfyrade ryssarna 50 granatattacker, som tydligen bara träffade civila mål.

Ukraina å sin sida bombade fyra temporära ryska baser samtidigt som man sköt ned ett ryskt jaktplan, ett SU-25. Inte nog med detta. I Mariupol, som ryssarna ockuperade förra våren, har ett 15-tal explosioner noterats under de senaste veckan, med stora störningar för både materiell och trupper.

I Belarus har sannolikt lokala partisaner angripet en flygbas. Där har en av Rysslands få fungerande A-50 Mainstay radar- och stridsledningsplan skadats. Ett av få plan som Ryssland använder, och som flyger över Belarus för att inte Ukraina ska skjuta ned det – då blir Belarus involverat i kriget.

Idag ockuperar Ryssland 1.877 ukrainska städer och byar. Flertalet från 2014 års invasion. Redan  den 7 december hade Ukraina befriat totalt 1.888 bosättningar, städer och byar. Ryssland har ytmässigt kvar cirka hälften av de områdena som intogs i februari förra året. Totalt har Ryssland idag besatt/ockuperat 17 procent av Ukrainas yta, inklusive Krim.

Till sist om Ukrainas försök att få med The Global South – Asien, Afrika och Latinamerika – i motståndet mot Ryssland. Många av dessa länder säger sig stå neutrala i konflikten, vill inte rösta emot Ryssland i FN:s generalförsamling. Fortfarande är det bara sex länder som stödjer Ryssland i kriget, som röstade med Ryssland i FN: Belarus, Nordkorea, Nicaragua, Eritrea, Syrien och Mali. Medan drygt 30 länder avstod från att rösta. !41 länder röstade emot Ryssland.

I förra veckan hade Ukraina besök av Guatemalas utrikesminister Adolfo Bucaro Flores. Detta ledde till att landet nu stödjer en krigstribunal emot Ryssland. Får man med egna ögon se vad ryssarna gjort blir krigsbrotten uppenbara och Rysslands skuld självklar. President Zelensky borde bjuda in presidenter och utrikesministrar från The Global South till Kiev, åtminstone de viktigaste av dem. Viktigt med support.

 

.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.