Ekologisk mat sämre för klimatet

Nu har vi äntligen fått en studie som många tvingas ta på allvar. Det är den framstående forskningstidskriften Nature som publicerat en forsknings-rapport om Eko-maten. Den är sämre för klimatet än traditionell mat. Äntligen, säger jag. Tidigare studier har visat samma sak, men Eko-aktivister, som tycks befolka mediaredaktionerna, har verkar ha vägrat publicera uppgifterna. Ett abstract finns här, Assessing the efficiency of changes in land use for mitigating climate change

TT redovisar denna nya studie under rubriken: Studie: Ekologisk mat sämre för klimatet. Ekologiska ärtor i Sverige släpper ut 50 procent mer koldioxid än konventionellt odlade. Ekologiskt odlat vete kräver dubbelt så stor markyta för samma skörd som vid vanligt odling, och dess utsläpp hela 70 procent större.  Det är en forskare vid Chalmers som medverkat i studien, som påpekar att marken för matodling är en väldigt begränsad resurs. Samtidigt sägs att det just är klimatpåverkan av eko-odlingen som kartlagts, och ingenting annat.

Andra miljö-effekter har tidigare Livsmedelsverket studerat och redovisat i en annan rapport 2016. Den visar att eko-odling miljömässigt är bättre på 14 områden av 54 som kartlagts, konventionell odling på 18. Resten, på 22 områden är ekologisk och konventionell produktion likvärdig.

Expressen har i en ledare lyft denna fråga “Var inte ett ego – sluta upp att äta eko”

“Om vi ska glassa med ekologisk mat måste det skövlas mer skog i resten av världen, inleder Expressen sin ledare. Obrukad natur, som skog, binder kol och motverkar därmed klimatförändringarna. … Det är således av största vikt för klimatet att jordbruk bedrivs yteffektivt. Det gör ekologisk mat till ett stort problem.

Miljöpartiet vill att 100 procent av jordbruket i EU ska vara ekologiskt. 
Då vill det till att de fäller ordentligt med djungel borta i Brasilien. För ska vi slösa med mark kommer det att behöva skövlas enormt med skog någon annanstans för att ge plats för jordbruk.”

Skulle Sverige göra som Miljöpartiet vill, så skulle inte bara marken i Sverige bli en bristvara, vi skulle också påverka klimatet med minst 50 procent extra på grund av eko-odlingen. Det tar resurser från annat, och gör oss verkligen till miljöbovar. Vill Miljöpartiet det? 

Expressen avslutar sin ledare: “Det är hög tid att både svenska politiker och vanliga konsumenter slutar att lyssna till ekolobbyisternas sirensång“.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Ekologisk mat sämre för klimatet

  1. Ja det är på tiden att det uppmärksammas. Har för mig att Marit Paulsen var ute tidigt och påtalade detta. Tyvärr fick hon inget större gehör för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.