Elektronikbranschen får Sverige att växa – men vad vet vi?

Nu har elektronikindustrin samlat sig och påvisar att detta område är Sveriges viktigaste Strategiska Innovationsområde. När Vinnova beslutat om dessa innovationsområdena, så bör elektroniken ligga i topp. Elektroniktidningen har noterat detta. Samma sak med Elektronik i Norden. Det är verkligen värt att läsa om detta. Kartläggning och förslag presenterades på en presskonferens i början på veckan, men bara fackpressen tycktes intresserad. .

Några viktiga fakta i målet. Elektronikindustrin består i Sverige av 3.600 företag med en omsättning på 153 miljarder och sysselsätter 50.000 personer. Lägger man till de företag som använder elektronik i sina produkter så får vi ytterligare 7.700 företag med en omsättning på hela 886 miljarder. Sysselsättningen i den gruppen företag är 250.000.

Den som gjort undersökningen är konsultbolaget Grufman Reje. Bakom denna undersökning står Svensk Elektronik, tillsammans med ACREO, KTH, Luleå Universitet och Chalmers m fl. Gruppen har samlat sig till ett program för att utveckla elektronikindustrin. “Smartare Elektroniksystem för Sverige” är namnet på denna grupp. Gruppen leds av Leif Ljungqvist, ACREO.

i en Agenda anger Smartare Elektroniksystem vad Sverige måste göra, enligt deras förmenande. Den kan beställas här, liksom den kartläggning av elektronikindustrin som man låtit genomföra.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.