En återindustrialisering av USA och Västeuropa är på väg

EU:s stora industriprogram är inte en byråkratiprodukt. Många som läste mitt blogginlägg i måndags trodde kanske detta. Redan samma dag kom emellertid Financial Times med en ny bild av vad som sker med industrin i Europa och särskilt USA. Detta har FT förvisso gjort under det senaste året, och jag har skrivit om det på bloggen tidigare. Vad man klart kan konstatera är att det är marknaden som styr denna utveckling.

Det är en serie som fortsätter och den första artikeln – en helsida – (11/6) är skriven av Peter Marsh. Han beskriver hur den nya industriella revolutionen ändrar den globala balansen. Det nya begreppet på engelska är “re-industrialisation”.  I artikeln – man måste se hela sidan – ger Marsh sju skäl till utvecklingen, med ett par konkreta och talande exempel per faktor. Där finns också en översiktbild för industriproduktionen under 2.000 år. Spännande läsning!

Några skäl tiill den återindustrialisering som vi ser och som kommer mer av:

  • Nätverksproduktion (måste läsas om, svårt förklara kort)
  • Avancerad industriell produktion (ny teknik)
  • Engagemang från offentlig sida
  • Klusterdynamik (jmf med svenska SISP)
  • Individualiserad produktion (personalised production på engelska)
  • Nichade industrier (specialiserade)
  • Kostandsutvecklingen i utvecklingsländerna (löneinflation)

Det finns anledning återkoma till deetta ämne många gånger framöver.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.