En av Rysslands främsta historiker om Ukrainas och Putins framtid i Axess

I går lyfte jag en bok som Du borde läsa: Staffan Heimerson som tog taxi till kriget. Idag vill jag lyfta det ledande tidningsmagasinet i Sverige: Axess, som står för vetenskap, bildning och tradition.

Det senaste numret har Tema Polen. Samtidigt är huvudartikeln “Du sköna nya AI-värld?” skriven av Niklas Berild Lundblad om vad han kallar ödesåret 2023. Sedan är det ett stort utbud av intressanta rtikel, som jag delvis ännu inte ha läst, men ska göra.

Här vill jag särskilt kommentera och redovisa den framstående ryske historikern Andrej Subov, som är intervjuad av Elisabeth Hedborg. Rubriken är talande “Med historien på sin sida”. Han har kritiserat annekteringen av Krim och särskilt invasionen av Ukraina. Därför varit tvingad att gå i exil när han stämplats som en statsfiende och “utländsk agent”. Nu har han tagit sig till Tjeckien och bor i Prag.

Så här resonerar Subov:

“Enligt Zubov är den ryska staten dömd att förlora kriget mot Ukraina, något som i sin tur kommer att leda till regimens kollaps. Och det kommer att ske snart, tror han. Mina skeptiska motargument om att det nuvarande systemet tycks vara väl konsoliderat och att dess ledare verkar sitta säkert i sadeln avfärdar han raskt.

– Angreppet på Ukraina har försvagat landet och hela den statsapparat som Putin och hans krets har byggt upp. Om han inte hade startat det här kriget hade han säkert kunnat sitta kvar som president länge än och kanske rentav lämna över makten till en arvtagare. Men nu tror jag inte det är möjligt.”

Detta tror jag själv är en riktig bedömning, efter att ha följt kriget ganska noggrant sedan det startade och även följt vad som sker i Ryssland. Vladimir Putin och den nuvarande ryska ledningen är i ett mycket mycket värre läge än vad de flesta bedömare och journalister inser.

För att återvända till den ryske historie-professorn, så är internet en positiv faktor. Det går inte längre att sätta upp en järnridå. Möjligheterna till både information och kunskaper är i stort sett oändliga, menar han. Efter regimens undergång kommer en förnyelse att ske. Zubov igen:

“Då får vi se ett alternativ till de kleptokrater som nu har anfallit Ukraina och som också förkväver själva Ryssland ekonomiskt, politiskt och kulturellt.”

Motståndet bland befolkningen mot Putin och Ukrainakriget är mycket större än vi anar, menar Zubov. Han hänvisar bland annat till ett uppror som skett bland landets präster.

Till sist i den ytterst intressanta intervjun, som jag verkligen kan rekommendera, så hänvisar Zubov till storfursten Romanov, som sa “Ryssland kan bli fritt först när vi säger sanningen och endast sanningen”.

Axess har vidare två skrämmande artiklar om Kina. Jojje Olsson, en verklig kinakännare, skriver om “Väst önsketänker om öst”.  Den artikeln borde alla/många läsa som vill ha en korrekt beskrivning av hur centraliserat och diktatur-stötta Kina är. I en annan artikel skriver Birgit Schlyter om “Uigurernas bästa vän”, som var ambassadören Gunnar Jarring.

PS Putins talesman Dmitry Peskov sa i en TV-intervju i går kväll att målen för den ryska specialoperationen “have been partially achieved”. Det kan vara början till en reträtt under förespegling av man man försvarat det ryska hemlandet. Och där vunnit, förhindrat angriparna att ta Ryssland.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.