En bloggares dilemma

Vad ska jag skriva om idag? Den frågan ställer jag mig alltid, för att sedan – efter att ha valt en fråga, systematiskt gå in för att beskriva den. Idag står jag inför följande dilemma:

  • Ska jag skriva om USA?, som jag besökte under några dagar i förra veckan?
    • Arbetslösheten är rekordlåg, 3.5%, Att den fattigaste tiondel av befolkningen fått en årlig inkomstökning på 5,9% under Trumps 3 år vid makten, att de fattigaste hälften av befolkningen under Trump fått sina tillgångar ökade med 47%
    • Att Apple har ett börsvärde på 1,4 trillioner USD och Microsoft 1,3 trillioner och att Google just kommit upp till 1 trillion USD. Kinas bolag kommer långt efter.
    • Att detaljhandeln i USA ökade med 0,3 procent i december, men att varuhusens andel av försäljningen gått ned från 15% 1995 till 5% 2019.
    • Att andelen assistenter till företagsledare minskat med 40% sedan 2000, vilket betyder en minskning med 1,6 miljoner assistenter.
    • Att antalet individer som blivit internationellt bannlysta av USA ökat från i genomsitt 500 till 1000 årligen, i 10 år. (med frysta tillgångar som följd)
  • Ska jag skriva om Sverige? Där följande är hett:
    • Att Stefan Löfven var statsminister i 3-4 timmar med  uppfattningen att immigrationen ska minska rejält, men att efter MP-kritik så blev uttalandet partiordförandens
    • Att 28 utredare på BRÅ kritiserar Linköpings forskningsrapport som kritiserar myndigheten, men vad tycker de andra 122 anställda på BRÅ, där de som intervjuats för forskningsrapporten befinner sig?
    •  Nyhetsprogrammet Agenda visade hur Radions och TV:s kommentatorer har fått ett stort utrymme och ofta talar om för omvärlden vad de olika partierna och partiledarna tycker istället för att låta dessa svara själva.
    • Att en erfarne professorn i företagsekonomi i Uppsala Nils Brunsson kritiserar Trafikverket för deras underskattning av tågresandet framöver och att verket felaktigt under-kalkylerat de tilltänkta höghastighetstågens betydelse.
    • Att EU:s prognos för den ekonomiska utvecklingen per capita i Europa visar att Sverige är sämst, runt noll procent.
    • Att Lena Andersson i två intressanta artiklar i DN beskrivit och försvarat det existensiella och vår svenskhet, något som inte faller alla i smaken, men få reagerar.
    • Att allt fler krafter vill att ny kärnkraft blir ett viktigt inslag när elen ska ta en allt större del av energimixen.
  • Ska jag skriva om andra internationella händelser? Som jag fått en insikt i:
    • Det överlastade Davos-manifestet som Dagens Industri skrivit om och som skulle göra företagen för en “Mädschen für alles”, utan fokus på lönsamhet och resultat.
    • Putins nya strategi som innebär evig egen makt, men troligen också att han återtar 2004 års ekonomiska program som innebär att Ryssland långsiktigt kan bli en teknologiskt utvecklad nation som lämnar råvarorna bakom sig.
    • Valet i Taiwan som visar att Kinas starke man Xi Jinping begick ett stort misstag när han i början på året hota landet militärt, och även Hong Kong protesterna påverkade, så att väldigt få taiwaneser vill till Kina.

Vad ska jag välja blogga om idag? Ge mig Din syn på detta, Du som läser min blogg regelbundet!

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

9 svar på ”En bloggares dilemma

  1. Jag tycker att du bara ska skriva om USA punkterna – de är alla superintressanta. Ta Davos i nästa omgång – det är en omdaning av näringslivet i stort som är på gång, bl a utifrån Parisavtalet där politiken ska styra investeringar utifrån “klimathänsyn” vad det nu är. EU har också ett nytt rankingsystem för fonder liksom Morning Star där man lägger till “hållbarhet” och “klimat” som nya rankingparametrar. Utan att inse att utan vinster finns det ingen hållbarhet i en verksamhet!
    Läs gärna Jacob Nordangårds spännande bok om Rockefeller m fl inflytande och styrning av fora somDavos mötet! Det är inte klimatet i grunden utan tunga politiksa och ekonomiska intressen som styr – därför åker också Trump dit.

    Den svenska lekstugan kan du också samla på dig till en översikt…

  2. Du får gärna utveckla punkten om Putin. Personligen delar jag Anders Åslunds synpunkter. De reformer som skulle behöva göras för att förbättra ekonomins funktionssätt innebär ökad konkurrens för de oligarker som stöder Putin och ev i förlängningen till en minskad stabilitet i det politiska systemet.

  3. Hej, jag tycker att du skall blogga om Kina och hur man sakta men planerat ekonomiskt, som ett virus, smygande tar över råvarutillgångar, teknik, infrastruktur, tex nya Panamakanalen, hamnar m.m.

  4. Skriv garna om hur SR och SVT vilseleder megborgarna, Media har stor genomslagskraft och manga manniskor tror fortfarande pa det som sags pa TV och radio. De har blivit en propagandamaskin som inte drar sig for rena osanningar.

  5. Gärna utveckla diskussionen i Agenda om politiker och journalister. En farlig utveckling om journalister intervjuar varandra om vad en politiker har velat framföra istället för att låta politikern framträda några sekunder (?) till i ett inslag.

  6. Du lovade uppföljning på bla Individklimatet och gärna för framtidens arbete: Immateriellt värdeskapande lärandeprocesser: Future of Knowledge Use: Knowledge Policy Interface (SITRA 191106)

    Hur går det för Vinnova++: Jag tänker på bla: Eko-System Innovation Acupuncture: Vinnova SIP Integration + SamInvest, ALMI Invest +SKR/SKL + ScienceParks: Förbjudna Framtiden + KunskapsTriangel: SKI/Stora KunskapsInvesteringar + (Wyckoff/OECD 180615: dåliga på sy ihop det; Steiber/Estrad 140407: formandet runt entreprenören fungerar inte riktigt i Sverige; Samuelsson/ESBRI 2005: stort kombinationsproblem; Henreksson 1998: strukturella svagheter; Henrekson & Sanandaji 2011: failure to provide fertile ground; Gröning & Wihlborg 2018: stort glapp, tappat kontakten med näringslivet)

    Individklimatet för Sam-handlingskraft: Collective Action, Co-Creation, Co-Innovation, Co-Evolution, Co-Adapting, Co-Branding … / Nya Kreativa Dansen.

    Hur får vi in entreprenörerna i välstånds-bygget: lokala mikronivåprocesser: storskligt värdeskapande entreprenörskap i Adaptive Spaces @ SCience Parks?.
    Entreprenören saknas i samhällsbygget, välfärdskommision mfl (TillväxtAnalys 2011:83. Tillväxtens Guldägg; Gergils 191220. Välfärden ska stärkas utan näringslivets medverkan; Marie Wall / #SIR17 170208: jobba med innovativa entreprenörer ; Gergils 170824. Entreprenören som ska få stödet, inte företaget )

    • Jonni,
      Det var mycket på en gång. Ibland har jag ambitioner att följa upp, men så kommer det andra intressanta uppskal eller händelser och sedan spelar glämskan mig ett spratt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.