En fungerande arbetsmarknad är nyckeln till framtiden

I går höll Entreprenörskapsforum, under ledning av professor Pontus Braunerhjelm, sitt årliga Swedish Economic Forum, med fokus på arbetsmarknaden. Forskningsrapporten “En fungerande arbetsmarknad” visar tyvärr att arbetsmarknaden fungerar sämre idag än tidigare. En dålig matchning mellan tillgång på arbetsplatser och arbetssökande är påtaglig, och den svenska sk “Beveridgekurvan ” förskjuts hela tiden utåt, vilket betyder att kompetensförsörjningen inte fungerar som den borde. Trots fler högskoleutbildade och ökad efterfrågan på arbetskraft.

Professor Johan Eklund, forskningsledare på Etreprenörskapsforum, kunde konstatera att produktiviteten bland högutbildade är upp till tre gånger högre än bland lågutbildade. Det visar de forskningsresultat som presenterades. Hälften av den ekonomiska tillväxten beror på ökad tillgång av högutbildade. I debatterna under seminariet kunde flera framträdande politiker kommentera resultatet. Där fanns inlägg från Annie Lööf, partiledare C och Lena Hallengren, S, och ordförande i Utbildningsutskottet. En bra sammanfattning finns på E-forums hemsida. Annie Lööf ville absolut ha mer flexibilitet på arbetsmarknaden, något som hennes parti verkat för länge.

Statssekreterare Karolina Ekholm, finansen, och Anna Kinberg Batra, M, ekonomisk politisk talesperson,  diskuterade kompetensförsörjningen i den avslutande debatten. De var överens om att ökad utbildning, som leder till bättre kompetensförsörjning, är avgörande för den svenska ekonomins framtida utveckling. Men frågan om vad som behöver göras förblev obesvarad. Insikt finns om problemet, men ingen lösning. Den åtgärd som stod i fokus för diskussionen var ökad flexibilitet på arbetsmarknaden. Men de ledande politikerna vill inte diskutera detta, eller i vart fall inte gå den vägen.

Två Världsbanks-ekonomer hade medverkat i rapporten och belyst den svenska arbetsmarknaden i internationell jämförelse. De påpekar att de fast anställda har för stort anställningsskydd jämfört med de tillfälligt anställda. Detta borde utjämnas, enligt dem. Mrs Hulya Ulko, som presenterade Världsbanksforskningen,  deltog också i debatten. Hon efterlyste i varje inlägg ökad flexibilitet på den svenska arbetsmarknaden. I slutdebatten undrade hon varför den danska flexicurity var som ett rött skynke för svenska politiker.

Det finns mycket annat av stort intresse i rapporten, som går att ladda ned, men kan också beställas i tryckt version från E-forums kansli, se hemsidan. En kort sammanställning gav Ekonomi Ekot i går.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.