En värld i rätt rörelse 1990 – 2015

Fredagen för en vecka sedan förgylldes av ett Halleluja-seminarium om världens otroliga utveckling. “En värld i rörelse 1990 – 2015“, skriven av Johan Norberg, och med Entreprenörskapsforum som fadder. Och som presenterades på ett seminarium. En stimulerande studie som kan ge en uppåt-tjack under kommande helger, om en sådan behövs.

Vad har globaliseringen och teknikutvecklingen betytt för den mänskliga levnadsstandarden? Ett svar är att den extrema fattigdomen gått från hela 35% av världens befolkning 1990 till idag endast 10%. Samtidigt har antalet människor på jorden ökat med cirka 2 miljarder. Och andelen undernärda är också runt 10% av världens befolkning.

BNP per capita har under de senaste 30 åren ökat lika mycket som under de tidigare 30.000 åren, enligt Johan Norberg.

Men alla upplever inte situationen som så bra, utan snarast som hotande. Tidigare kom reaktionen mot globaliseringen och de rikedomar den skapade från vänster. Nu är det från höger och från nationalister som reaktionen kommer. Den rädsla som utvecklingen för med sig behöver redovisas menade Jan-Erik Larsson i ett inlägg på seminariet. Tänk så snabbt det svänger och hur tillvända vi lätt blir…

Du som vill ha ögonblicksbilden av Världens utveckling kan ladda ned Entreprenörskapsforums rapport. Johan Norberg nöjer sig där med utvecklingen sedan 1990. “En värld i rörelse 1990 – 2015“. Det finns lite mer intressant i den också, så helhetsperspektivet får man. På 50 spännande sidor.

Johan Norberg har också kommit ut ut med en bok, som mer omfattande tar upp utvecklingen “Progress” Den finns att köpa i bokhandeln och Adlibris. En bra julbok. Den är på 250 sidor, men mycket lättläst.

PM Nilsson skrev i Expressen om Johan Norbergs bok, vilket ger ett mycket bra perspektiv. Lite positivt till julskinkan.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”En värld i rätt rörelse 1990 – 2015

 1. Hej Håkan och tack för en positiv “slutrapport”. Fint att vi utan större betänkligheter kan ta julaftonssnapsen – och kanske någon mer – en annan gång…..
  Tack också för många intressanta rapporter under året.
  Ser fram mot 2017.
  God Jul
  Mvh
  K-G

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.