Andra veckan i juni arrangerar Circle vid Lunds Universitet en mycket intressant konferens om innovationspolitiken. Det är 2016 års EU SPRI Conference på temat “Exploring New Avenues for Innovation and Research Policies” som går av stapeln. Tidpunkten är 7 – 10 juni och Du som är intresserad kan enkelt gå in på hemsidan. För den intresserade så gäller Early Bird med 50 procents rabatt fram till och med den 17 april.
Konferensen har nio olika teman som ärr verkar intressanta, däribland:
- Nya vägar att utvärdera innovationspolitiken, STS, Science, Technology and Innovation.
- Nya former för regional innovationspolitik
- Hur kan vi få innovationspolitiken att bli mer inkluderande, där ojämnlikheterna är stora?
- Innovationspolitikens Eco-system med myndigheternas roll, öppen innovation, investeringar, universitetens entreprenörskap samt framtidsstudier (foresight)
- Hur designar vi innovation kring de stora samhällsutmaningarna?
- Kan vi inrätta levande laboratorier där vi i realtid testar boende, transporter och energi?
- Hur utvecklas de globala värdekedjorna när utvecklingsländerna också utvecklar innovationer?
Mycket mer om de olika teman finns på denna länk, som är utlysningen av forskningspapper. Den tiden har dock gått ut nu, men jag utgår att de vetenskapligt inritade av min läsarkrets redan tidigare och på annat sätt har nåtts av informationen. Tilläggas kan att hela 241 forsknings-idéer har kommit in. Nästan dubbelt upp möt förra årets konferens, Grattis säger jag till professor Charles Edquist, som är huvudansvarig för evenemanget. För säkerhets skulle vill jag tillägga: Du behöver inte ha publicerat ett papper till konferensen för att delta. De flesta som kommer har “bara” ett genuint intresse av innovationspolitk.
Notera att man fått professor Mariana Mazzucato som key note speaker. Inte dåligt. Hon är otroligt medryckande, även om hon talar fort (italienskt blod). En varning dock: Det hon säger om att alla innovativa företag, som utnyttjar grundläggande forskning, skulle betala en hög extraskatt är heltokigt. Hennes bok “The Entrepreneurial State” förmodar jag att alla med innovationsfokus har läst. Hon har varit i Sverige tidigare, på Vinnova och Entreprenörskapsforum. Nu är det också klart att OECD:s Dirk Pilat, Head Science and Technology Policy Division, kommer.
Det ska bli intressant att se hur många deltagare och vilka som kommer från Utbildningsdepartementet och Näringsdepartementet på denna konferens. För att inte tala om det svenska myndigheterna, inte minst när vår innovationssystem står inför en omläggning. Det måste komma fram enormt mycket av intresse för den kommande forsknings- och Innovationspropositionen på konferensen. Ministrarna Helene Hellmark Knutsson och Mikael Damberg bör redan nu förvarna om att de vill ha ingående rapportering.
PS Charles Edquist har just fått 1:a pris för sin kritik av EU-kommissionens rapport, som felaktigt kommer fram till att Sverige är ledande på innovation i Europa. Det får jag återkomma till.