Entreprenörskapets forskningselit samlas i Sverige den 16 maj

Det går lite under radarn, det världsledande priset för entreprenörskaps-forskning, Global Award for Entrepreneurship Research. Det är svenskt. Priset har utdelats sedan 1996 och är nu på 100.000 euro, lite mer än en miljon kronor. Utdelare är Entreprenörskapsforum.

I år går priset till ekonomiprofessorn vid New York University, Boyan Jovanovic. Han får priset för grundläggande teorier om entreprenörskap, bland annat vilka företag som överlever och växer, vem som väljer att bli entreprenör och om det går att lära ut entreprenörskap.

Prisutdelning av Global Award blir torsdagen den 16 maj på IVA i Wallenberg-salen. Seminariet börjar klockan 16.00 och pågår i två timmar. Anmälan kan ske här, och det finns ännu så länge ganska gott om platser.

Den tremannade världseliten som samtidigt kommer närvara är alla tidigare Glob Award-vinnare. De kommer intervenera i diskussionen på seminariet. Dessa tre äro:

  • Hernando de Soto, Peru, en av världens mest inflytelserika ekonomer. Reser jorden runt och ger råd till politiska ledare.
  • David B. Audretsch,  Indiana University, där han är Direktör för the Institute for Development Strategies. Han har flera hedersdoktorat och många internationella uppdrag
  • Zoltan J. Acs, George Mason University, Washington DC, synnerligen anlitad som föreläsare och forskare i på små företags dynamik och entreprenörskapets betydelse.

På seminariet kommer Global Award-pristagaren först beskriva sin forskning, som är mycket spännande och därtill världsledande. Sedan kommer de tre andra “musketörerna” att ge sina perspektiv på den.

Här finns en lista på Global Award-vinnarna finner man här.

För den intresserade finns här hemsidan för Global Award

Själv är jag inte involverad i Entreprenörskapsforums program den aktuella veckan, då forskarna är här, Men det finns program som gör att intresserade kan ta del av forskningens framsteg. Den visar bland annat betydelsen av entreprenörer, men också vad som kan och bör göras för att främja entreprenörskapKansliet vet och det är program även utanför Stockholm. info@entreprenorskapsforum.se

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.