Entreprenörskapskommitté utan entreprenörer

Nu är ledamöterna i Entreprenörskapskommittén utsedda. Ordförande blir professor Pontus Braunerhjelm, något som var klar för två månader sedan. Så här ser kommittén ut, som ska göra det stora jobbet:

  • Pontus Braunerhjelm (ordf.), professor i nationalekonomi och vd för Entreprenörskapsforum
  • Peggy Bruzelius, styrelseordförande och ledamot i flera styrelser
  • Hans Dalborg, tidigare styrelseordförande Nordea
  • Margit Knutsson, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen
  • Hans Lindblad, riksgäldsdirektör
  • Annina H Persson, professor i civilrätt vid Örebro universitet
  • Erik Åsbrink, tidigare finansminister

Det är förnämliga människor, åtminstone de fem jag kan bedöma. Men var är entreprenörerna? Och inte en ledamot under 50 år. Genomsnittsåldern är 60 år drygt. Detta måste ordföranden, Pontus Braunerhjelm, komplettera med en referensgrupp av personer som startat och utvecklat egna bolag. Gärna unga entreprenörer också.

Vilken kompetens finns  i kommittén? Lite karikerat kan det låta så här: Företagskonstruktioner och skattebrott, Industriförbundet, finansdepartementet, ABB, SEB, Nordbanken, sju statsbudgetar, globaliseringsrådet och KTH.

Värdefulla kompetenser alltsammans, men: Mångfalden?

Det är finansminister Anders Borg som har utsett ledamöterna (Näringsministern fanns med den 3 april, när kommittén lanserades i DI) Uppgiften för kommittén är att se över förutsättningarna för att starta, driva, utveckla och äga företag i Sverige. Det är alltså hela näringslivsklimatet som är föremål för kommitténs uppdrag. De läsbara direktiven hittar Du här. Weekend-litteratur i solskenet?

Ett sekretariat med både en huvudsekreterare och en biträdande sekreterare engageras inom kort, liksom experter och sakkunniga. Kommittén skall vara klar den 15 augusti 2016

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Entreprenörskapskommitté utan entreprenörer

  1. Efter att ha träffat en del av de entreprenörer som vi i “kramarorganisationerna” så gärna vill hjälpa på SWEDBANKS Tillväxtdagar i Umeå så ger jag Dig rätt Håkan. Gör om – gör rätt. Mångfald och verklighetsanknytning. Dom, som vi talar om, är unga, riskvilliga, hetrogena och har ett eftersträvansvärt driv. Bohov och lösning, det som är basen i en innovation, måste gälla statliga kommittéer också. Inte bara hittepå.

  2. Typiskt för svenska institutioner. Går du en entreprenörskapslinje i skolan kan du också glömma riktiga entreprenörer som lärare. Det är tyvärr det problemet som uppstår när staten tar tag i sånt som de inte har en aning om.

  3. Jag instämmer Håkans synpunkter. Detta kanske är förklaring till varför når vi inte resultat och vi inte får riktiga entreprenörer. Det finns gott om kommittéer men kommittéerna består inte av personer som har personliga erfarenheter av hur en entreprenör fungerar och hur ser hans vardag ut. Mitt förslag är att inkludera folk med verkliga erfarenheter och inte pseudo erfarenheter och byråkrater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.