Estland en stjärna på den digitala himlen

Vilket land är mest uppkopplat digitalt mot de offentliga tjänsterna? Svaret är tveklöst: Estland. Sverige har för sin del backat på olika sätt i den digitala världen, även om vi fortfarande ligger bra till. Men trenden för Sverige är nedåt. trenden för Estland är uppåt.

Här finns mycket att hämta hem från EU:S Desi-index. Sverige ligger inte alls dåligt till, men vi måste betänka att vi v år ledande år 2000, och vi har sedan dess gått bakåt i digitalisering.

Ny Teknik har uppmärksammat Estlands digitala under.i den senaste utgåvan, 24 augusti. Väl värd att läsa, Digital 5 är en grupp av de länder som har den mesta digitalisringen. Där ingår Estland, UK, Israel, Sydkorea och Nya Zeeland. Där finns 99 procent av de staliga tjänsterna online. Det gäller inte Sverige, som där är långt efter, och vi  är inte med denna grupp. Kanske finns anledning fundera…

Ända sedan 2005 har Estland haft allmänna val också med hjälp av internet. En tredjedel röstade den vägen i 2015 års val. För att kunna rösta, och utnyttja statens IT-tjänster måste man ha ett digitalt id-kort. Det kräver ett särskilt sim-kort. Det har hela 94 procent av den estniska befolkningen. Notera! Hela 94 procent. Otroligt, vill jag säga.

Du kan bli e-medborgare i Estland, med säker uppkoppling, oavsett var man är bosatt i världen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.