Ett drama med OECD i huvudrollen – ofrivilligt

Ingen med intresse för Sverige och svensk ekonomi kunde undgå att se, höra eller läsa om OECD:s bedömning av Sverige. Det var i måndags som OECD:s analys av Sverige idag publicerades, med finansminister Anders Borg som mottagare och kommentator. Så här referade SvD. Den som vill läsa OECD:s redovisning har här länken.

För tre veckor sedan presenterade OECD en betydligt viktigare rapport, den om Sveriges framtid. OECD:s nästa 300 sidor långa rapport “Sweden” – Review of Innovation Policy – analyserar hur vårt land kan klara sig i framtiden, på 10 – 20 års sikt. Den rapporten fick ingen uppmärksamhet alls. Den som vill läsa och ta till sig analys och rekommendationer kan hänvisas till mitt blogginlägg. ((PJ Anders Linder var undantaget).

Hur kan det komma sig att Sveriges dagsaktuella problem uppmärksammas stort, men att framtiden glöms bort helt?

Kan svaret på dramat, när framtiden kom bort, att media inte har intresse för den frågan? Eller beror det på att Annie Lööf presenterade rapporten (med fyra från OECD inresta och medverkande) och inte Anders Borg?

I fredags (mitt nyhetsbrev) hänvisde jag till Jennie Nilssons artikel i Dagens Industri. Jag lovade mig själv att redovisa Ewa Björlings svar när det kom, om det var möjligt att länka. Det är det. Här är repriken (DI 18/12). Jag gläds åt att DI tydligen börjar öppna upp sig för att kunna vara en del i den debatt som förs i sociala medier och inte hålla inne med sina intressanta kommentarer och debattartiklar. Tack Peter Fellman, men Du har betydligt mer öppenhet att bjuda på!

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.