Ett litet fredags-potpurri, att sjunga eller fundera över

I alla mina 624 bloggar som jag publicerat de senaste åren, så har jag aldrig skrivit om annat än ett enda ämne. Det finns mycket att berätta, men jag har inte grävt tillräckligt djupt för att det ska bli en blogg. Så varför inte göra ett potpurri av det som komma ska. Här är det:

Först de strategiska samverkansprogrammen som regeringen presenterade på onsdag förmiddag. Det är bra att förslagen väckt intresse, för sådana här program blir bara framgångsrika om de engagerar och får stort deltagande. “Tramsigt” sa moderaten Lars Hjälmered, då slopandet av de gamla branschprogrammen ifrågasattes av Damberg.  Faktum är att näringslivet då – 2005 – välkomnade en gemensam ansträngning.

Den dåvarande regeringens branschsamtal år 2005 hade fokus på områdena stål och metallurgi, fordon, flyg och rymd, bioteknik, IT och telekom samt skog och trä  hela 2005. Alliansregeringen slopades branschprogrammen, trots framgångar. En genomgång  av 2005 års branschprogram vore intressant.

Givetvis är det allmänna näringsklimatet allra viktigast för företagen. Men detta utesluter inte en aktiv näringspolitik. Här är skatter, regler och förutsägbarhet avgörande.

En satsning som nyligen skett av ALMItillväxtlån, med hjälp av EIB har varit framgångsrik. Den finns anledning återkomma till.

Entreprenörskapsforum höll under torsdagen ett seminarium till entreprenören Melker Schörlings ära. “Stadens triumf eller landsbygdens återtåg?” Här kommer en mer detaljerad redovisning på E-forums hemsida. En del presentationer finns att tillgå redan nu.

I tisdags hade IVA ett seminarium om “Vem granskar forskningsvärlden?” Men viktigare är hur utvärderingen sker av såväl forskning- som innovation.

Till sist kan jag inte låta bli återkomma till ett seminarium i Bryssel. Den 21 juni går ett entreprenörskaps-seminarium av stapeln där. Väl värt att fundera på, men plocka in annat i kalendern också.

Och så har vi Innovationsrådets möte i onsdags, som jag också återkommer till, i nästa vecka.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Ett litet fredags-potpurri, att sjunga eller fundera över

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.