EU skär ned på forskningssatsningsarna

I förra veckan framkom att läget i EU är dystert för forskning och innovation. Trots att detta område har sagts vara EU:s topp-prioritering, så talar man nu om en 10 procentig nedskärning. Budget-kommissionären Jacek Dominik rapporterade till EU Parlamentet den 17 september. Budskapet var följande:

En 10 procentig neddragning skulle innebära att 600 projekt drabbas. Dessa involverar 7.000 deltagare, och 1.400 små och medelstora företag, SME:s. Detta trots att de finns tillräckligt med pengar i EU-budgeten. Skälet till åtstramningen är att kommissionen inte fått till den flexibilitet i pengahanteringen, som EU Parlamentet krävde för ett år sedan. Vad som krävs är en möjlighet att ta pengar från ett område till ett annat. Ett upplägg som alla tycks vara införstådda med – i princip. Men det räcker inte, en lag om detta krävs.

Till detta ska läggas att EU-kommissionen fortsätter att släpa efter med betalningarna av beslutade uppdrag och kostnader. Trots att pengar finns och att projekten är godkända. Det är inte bara fördröjning på några månader, utan år.

Läs Budget-kommissionärens föredragning inför EU-parlamentet i onsdags i förra veckan. Detta är skrämmande läsning. Detta bör Anders Borg, som kanske läser detta, och Magdalena Andersson, ta till sig. De säger att man måste ha ordning på ekonomin. I Sverige, men det måste gälla EU också. Borg och Andersson!

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.