EU:s återindustrialisering

För ett par veckor sedan hade EU ett nytt toppmöte, den 26 – 27 juni. Det drunknade i frågan om Jean-Claude Juncker eller inte. Faktum är att bakom personkonflikten, som fick hela uppmärksamheten, så kunde EU notera framgångar och nya steg. Något som vi kan läsa om i EU-rapporter, men inte i våra media. (Undantag FT). En positiv utveckling av verkligheten smyger sig på oss, på samma sätt som den finansiella stabiliteten.

Inför toppmötet uppvaktade ERT, European Round Table of Industrialists, EU med programmet “EU Industrial Renaissance”, undertecknad av Leif Johansson, avgående ordförande och den tillträdande Benoit Potier. Vidare presenterades “ERT Benchmarking Report: 2014“. ERT förträder de 52 största europeiska företagen med en omsättning på 1.300 miljarder euro, med 7 miljoner anställda. (Dubbelt Sveriges BNP)

En EU-kommunikation gäller forskning och innovation för förnyad tillväxt, eller på engelska “Research and innovation as sources of renewed growth“, publicerade i juni. Ett intressant dokument.

EU-kommissionen kom i början på året med en viktig kommunikation For a European Industrial Renaissance”. Den är från februari månad och intressant att läsa. En utveckling av den redovisades på ett februari seminarium av CEPS i Bryssel (en tankesmedja), med fokus på hållbarhet.

I förra veckan var det ett EU-möte i Venedig, där vice presidenten Neelie Kroes medverkade. Som ansvarig för den Digitala Agendan i EU höll hon ett tal för att visa vad som är på gång och vad som måste göras. En agenda med ett stort antal  policy-områden redovisades samtidigt. Här är hemsidan till Digital Europe 2020, men den är inte lätt att använda. Smått och stort, nytt och gammalt förenas i en enda röra, utan ordetliga anvisningar. Det finns anledning återkomma med en strukturerad redovisning. Men digitaliseringen är i fokus, och det är viktigt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.