EU:s skogsstrategi diskuterades – Sverige gav walkover

I dagarna två diskuterade EU-ländernas fiskeri- och jordbruksministrar viktiga frågor, bland annat EU:s skogsstrategi. Men Sverige deltog inte, som övriga länder med sin minister. näringsminister Ibrahim Baylan stannade hemma, skickade i stället statssekreterare Per Callenberg.

Det är ganska uppenbart att regeringen inte lägger ned någon större kraft på att stoppa EU att ta över och dirigera det svenska skogsbruket. I den offentliga rapportering som Näringsdepartementet kom med tidigare idag är man väldigt lågmäld. Sverige verkar i mycket acceptera att EU engagerar sig i skogsbruket, trots att det inte är ett område för Europeiska Unionen.

Så här skriver Näringsdepartement om EU:s planer att ta över skogspolitiken:

Strategin är avsedd att vara ett ramverk för insatser som syftar till växande, friska, mångsidiga och motståndskraftiga skogar i EU. Den ska bidra inom klimatområdet, gynna biologisk mångfald samt trygga försörjning och stödja en hållbar skogsbaserad bioekonomi. Strategin är förankrad i den europeiska gröna given och EU:s biodiversitetsstrategi för 2030.

Som en stark skogsnation är strategin av stort intresse för Sverige.

Här borde Sverige genom sin regering invänt och på talat att skogen är en nationell fråga. Lite valhänt har den svenske statssekreteraren framfört följande oklara postion:

– Medlemsstaterna måste själva få välja skötsel- och brukningsmetoder så att nationella förutsättningar kan speglas och vi jobbar kostnadseffektivt. Detaljreglering av hållbart skogsbruk på EU-nivå bör undvikas, underströk statssekreterare Per Callenberg i debatten om EU:s skogsstrategi där han också poängterade skogens viktiga multifunktionella roll för klimat, biologisk mångfald och ekonomi med tillväxt och sysselsättning i hela landet.

Detta ger intryck av att mest ha varit lite allmänt bludder. Även tidigare har Sverige varit klart otydlig i EU när skogspolitiken behandlats. Nyligen skrev flera länder till EU-kommissionen och protesterade mot ingreppen i skogsbruket. Sverige avstod.

För 10 dagar sedan var Ibrahim Baylan i Wien och träffade där EU-ministrar för skogspolitiska samtal . Inget sades dock om vad han framfört. Troligen var det samma “snömos” som en av hans statssekreterare sa vid ministermötet nu i veckan.

Vid ministermötet, där Sverige inte företräddes av sin minister behandlades även en del andra viktiga frågor. Där diskuterades 13 förslag i EU:s klimatplan “Fit for 55”. Vidare behandlade man de nationella strategiska planerna för jordbrukspolitiken. (Baylan är jordbruksminister också)

Vad säger Annie Lööf om den svenska regeringens bristande engagemang i skogsfrågorna? Och den undfallenhet som framstår tydligt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”EU:s skogsstrategi diskuterades – Sverige gav walkover

  1. Baylan har talets gåva parad med ett snabbt intellekt

    Baylan saknar empati och medfött driv ,för nationen Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.