I veckan publicerade Svenskt Näringsliv en analys av Sveriges position som exportland. Den har nog givit många en chock. ExportTruismen heter den och är skriven av Fabian Wallen och Björn Lindgren. Länken här är både för nedladdning och beställning av en tryckt version (gratis).
Vad säger då studien? Jo,i jämförelse med samtliga 27 EU-lander hamnar Sverige på en mindre hedrande 17:e plats. Rankingen gäller exporten i förhållande till BNP. Den svenska exportandelen var 50 procent 2011. EU-genomsnittet var 64 procent. Blickar vi ut i hela världen, så hamnar Sverige först på 59:e plats när Världsbanken jämför exportandelen bland 182 länder.
Sedan 1995 har Sveriges andel av den globala exporten utvecklats sämre än för
17 andra EU-länder och bättre jämfört med nio EU-länder. Länder som Tyskland,
Irland och Spanien har haft en bättre utveckling. Spanien, Österrike, Frankrike och
Portugal är länder som har lyckats bättre än Sverige i export till de snabbväxande BRIC-länderna sedan 1995.
19 EU-länder har haft en mer gynnsam utveckling än Sverige när det gäller högteknologisk export under perioden från 1995.
Vad är problemen för Sverige? Arbetskraftskostnaderna är bland de högsta i EU och har ökat snabbare i Sverige än i jämförbara länder. Innovationstakten i svensk ekonomi är bara medelmåttig i ett europeiskt perspektiv. Orsakerna kan vara den höga beskattningen av kapitalinkomster, höga marginalskatter på förvärvsinkomster samt ett omfattande anställningsskydd, enligt författarna.
Svenska företag har utnyttjat sin tidiga närvaro på tillväxtmarknader till att etablera
produktion där, medan företag i andra länder, såsom Tyskland, i större utsträckning
behåller produktionen hemmavid.