Finansmarknaderna efter Brexit

Brexit påverkar EU:s framtid på ett skrämmande negativt sätt, enligt flera rapporter. Här en mycket inträngande men lättbegriplig analys, som jag tog till mig i helgen.

Detta är kanske överkurs, men Jag kan inte låta bli att redovisa denna avancerade och goda analysen av effekterna för EU:s finansmarknaderna efter en Brexit. Det är CEPS, Bryssel-basserad tankesmedja, med mycket god renommé. I pennan och analysen har VDn där, Karel Lannoo, hållit. Här är huvudslutsatsen:

När det gäller finansiella tjänster, har Storbritannien
mycket att förlora och lite att vinna på att lämna
EU. De som blir värst drabbade
är de stora integrerade finanshusen, som
använder flera “passport” under ett tak,
och specialiserade värdepappersföretag och tillgång
chefer med ett enda “passport”. De måste dela upp sin verksamhet, dela upp kapitalbasen och skapa separata
och tillståndspliktig verksamhet inom EU.

På orginalet, engelska

In the area of financial services, the UK has much to lose and little to gain from leaving the EU. Those that will be most severely hit are large integrated financial institutions using multiple passports under one roof, and specialised investment firms and asset managers with a single passport. They will need to disentangle their operations, split up their capital base and create separately capitalised and licensed operations within the EU.

Men läs hela rapporten, den är bara på 8 sidor. Men den ger på dessa få sidor en god insyn i hur komplicerat det finansiella systemet är och hur Brexit slår sönder mycket, särskilt för UK.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Finansmarknaderna efter Brexit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.