Finns det likheter i hur Kina och Sverige har hanterat Corona?

Svaret är ja. Båda länderna har på olika sätt varit långsamma.

Först Kina. Därifrån kommer Corona-viruset oavsett vad Xi Jinping eller andra säger. Den 8 december ska Corona-viruset upptäckts i Wuhan. Först mörkade Kina, satte informatörer i polisarrest, för att först den 21 januari i år.tillstå läget och började vidtaga åtgärder. Om Kina hade agerat direkt skulle vi inte ha haft pandemin här. Det har Gunnar Hökmark, Expressen och Donald Trump rätt i.

Oavsett vilka hot Kinas Sverige-ambassadör framför.

Vad gäller Sverige så har vi varit långsamma som vanligt från början. Sydkorea insåg redan i början på februari hur allvarlig Corona-smittan kunde bli. Gav uppdrag till fyra företag att ta fram utrustning – bland annat testutrustning – i tillräcklig mängd. Detta borde Sverige ha noterat, för denna insats var offentlig och Sverige har en ambassad i Sydkorea, men förhoppningsvis också andra vägar för information.

Då hade svenska regeringen kunnat ge svenska företag uppdraget att tillverka utrustning. Vi hade en och en halv månads extra försprång jämfört med Sydkorea. Då skulle Sverige, likt Sydkorea ha kunnat testa alla som behöver testas. I Sydkorea sker 20.000 tester dagligen. Patrik Engellau har beskrivit detta på ett bra sätt – det är testning och uppföljning som gäller.

Dessutom framkommer nu genom Dagens Ekos försorg att de tre storstadsregionerna inte har de beredskapslager som de borde ha. Socialstyrelsen säger när detta uppdagats att man påpekat detta för regionerna i flera år. Men, uppenbarligen utan effekt. Detta är så typsikt svenskt, allt lämnas åt Långbänken. Fram till nu

Där finns också en annan likhet. När Kina förstod, efter 40 dagar att en epidemi var på gång, så gjorde man resoluta insatser. Igår och idag redovisar Kina noll nya egna fall. Däremot ett 30-tal fall bland inresande, som alla har sats i 14 dagars karantän.

Finns det någon utvärdering av vad Kina gjort och om vi kan ta hem dessa åtgärder till Sverige?

Italien får nu hjälp av Kina. 

Nu måste jag avsluta detta blogginlägg med en eloge till den svenska regeringen. Bra att man följt de åtgärder som Folkhälsomyndigheten föreslagit. Inte minst att man låter grundskolor och förskolor vara öppna. Så en eloge för det snabba handlandet nu.  OBS elogen gäller handlandet nu.

Sedan måste vi alla klart säga att även om det värsta händer i form av smittspridning, så kommer vi klara Sverige. Det blir ett Sverige efter Corona, ett ännu bättre Sverige än tidigare. För vi tar intryck av det som nu skett. Och framtiden kommer att planeras i samråd med näringslivet, inte med näringslivet som ett särintresse eller fiende.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Finns det likheter i hur Kina och Sverige har hanterat Corona?

  1. Corona-viruset identifierades den 17 november och Kina larmade OMS den 8 januari. Den 21 januari kom detta till allmän kännedom. Det är många som suttit på händerna i detta spektakel!

    Håll kinesernas ledare ansvariga för detta. De är inte ens kapabla att få ordning på kineserna och andra asiaters märkliga och livsfarliga gastronomi.

    Koina driver nu en desinformations-kampanj med bl.a.”Nice Guy” innehåll. Vi skickar masker utrustning och läkare….till en början till Italien och Frankrike.

    Kinas ambassadör höjer röstläget. Vem duckar?

    Håll distans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.