För alla rättsvänner i Sverige: Läsa Hanne Kjöller i DN idag

Detta är inte någon lång blogg. Den utgår ifrån och beskriver det Hanne köller skrev i dN idag. Rubriken är “Med en så enkelspårig debatt kommer gängen aldrig att kunna stoppas” Rubriken är helt fel, för den borde vara: “Med dagens polis kan vi inte klara vare sig gängkriminaliteten eller annan brottslighet”. Men det är inte skribenten som sätter rubriken.

Innehållet är dock både  skrämmande och väldigt talande. Visar att svensk polis fungerar inte, finns ingen ledning. Låt mig ge en liten redovisning.

Du kan läsa kolumnen själv, för den ska inte ligga bakom en betalspärr.Här länken igen.

Hanne Kjöller, som tidigare skrivit om polisen och brottsligheten, se här, påpekar att ansvaret ligger inte bara på den nuvarande rikspolischefen, även om han måste bort, utan på regeringen – dvs politiker – under två kanske tre decennier. Här är en artikel från i våras, som är otroligt skarp. Underligt att den inte fick en stor uppmärksamhet och kommentarer. Men så var det inte.

Hanne Kjöller ger idag goda exempel, ett:

Om  ett gårdshotell med inbrottet i påsk. Gärningsmännen, en tidigare städare, fastnade på övervakningsfilm. Brottsoffren kunde förse polisen med namn, födelsedata och adress i Sverige. Med bild av flyktbilens registreringsplåtar.Som polisen valt att lägga ned.

Fyra månader efter artikeln kontaktar Hanne Kjöller ägarparet. Inget har hänt utom ett telefonförhör. Men sedan verkar allt återigen avskrivet.

Polisen fungerar inte.

Hanne Kjöller skriver vidare

Den yrvakna debatten om välfärdsbrottslighet kan tjäna som ett exempel. Nu pratas det om en kringkriminalitet som varit känd för polis, myndigheter och politiker sedan åtminstone 2009 

Där har fortfarande ingenting hänt, trots ett par ytterligare utredningar. Mång akommer väk ihåg utredningarna: Välfärdsbrottsligheten ligger på minst 20 miljarder. Ingenting händer

Det finns mycket mer att redovisa. Men läs artikeln, och bedrövas och bli förbannad.

Flygplanet som ville för mycket, Jas Gripen. Dödsstörningen 1991 vid Västerbron. Tänk Peter Wolodarski funderingar gärna måltiden. Här intressant länk till Sture Eskilsson: Jas Gripen Anders

PS Ryssland gör stora förluster. Det kommer i morgon

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”För alla rättsvänner i Sverige: Läsa Hanne Kjöller i DN idag

  1. Min granne blev rånad under vapenhot i sin villa för ett par år sedan. De tog värdesakerna och BMW’n. Efter några veckor droppade det in p-böter från felparkeringar i en ökänd förort. Han ringde polisen för att fråga vart han skulle skicka dem. Kunde ju vara ett bra spår. Fick veta att det nog inte var någon stor idé – ”handläggaren har gått på föräldraledigt”.
    Väpnat rån i hemmet mitt i natten – varför lägga krut på att utreda det – inte ens morden klarar man upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.