Framtidens läkarvård – minskad byråkrati med mångfald

  • Sjukvården är den hetaste frågan för svensken idag, enligt opinionsmätningarna
  • Svensk vård står nu högst upp på Stefan Löfvens lista (med brott och integration)
  • Leif Östling lyfter behovet av mångfald – bort från en kollektivistisk modell

Ja, nu är debatten kring framtidens hälso- och sjukvård verkligen i fokus. Hur mycket kommer den att kräva av fler läkare, sjuksköterskor och skatteökningar? Vore det inte bättre att se på systemet? Och på kvaliteten? Hur skulle vi kunna få en bättre sjukvård, som är effektivare på alla sätt. Med fler som bli friska snabbt och där kostnaderna inte skenar i väg?

I Stockholm var det privat-sjukhuset Sankt Göran som klarade julhelgen, enligt Stockholms Läkareförening. Är det ingen som vill eller vågar fråga: Hur?

Annat ska också in i bilden: I Sverige tar en läkare i genomsnitt emot 704 patienter per år (2014).  Detta enligt OECD:s Health at a Glance: Europe 2016. Och hur många tar EU:s länder i genomsnitt emot? Svaret är 2.145. Och Tysklands läkare tar emot 2.400 patienter årligen, dvs mer än tre gånger så många som de svenska läkarna.

Är det dags att kolla upp detta?

Lite annan statistik från 2014 är intressant: Antalet läkare i Sverige per 1000 invånare är 4,1. Upp från 3.2 år 2000. Ser vi på hela Europa är läkartätheten nu 3,5. I början på 2000-talet låg den i EU på 2,9. Så antalet läkare i Sveriges har ökat mer än i EU.

Den långa väntetiden i Sverige kan inte bero på att vi har för få läkare, men sannolikt på att varje läkare bara hanterar en tredjedel så många patienter som deras kollegor gör i EU. Och skälet kan inte vara att vi har för få sjuksköterskor heller, för där är tätheten större i Sverige än i EU i genomsnitt. Det går 2,7 sjuksköterskor i Sverige per läkare. I EU är siffran 2,5.

Lite fakta behöver in i debatten. Det skadar inte att konsultera McKinsey, gratis här.

Skadar inte heller att ta Leif Östling på allvar, som praktiskt har erfarenhet av att korta köerna. Artikel i DN nyligen.

Två andra frågor, vill jag ta upp här: Varför tar det 17 år i Sverige att introducera ny sjukvårdsbehandling? Är det därför som ME/CFS inte tagits på allvar? En allvarligt funktions-nedsättande neurologisk sjukdom, som drabbat kanske 40.000 svenskar. De flesta idag utan korrekt diagnos, enligt vad jag förstått.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.