Framtidsministern kommer till Swedish Entrepreurship Summit

Kristina Persson har varit en doldis i regeringen, men nu träder hon fram. Publicerade i går information om de tre analysgrupper inför framtiden, som tidigare aviserats. Det ska bli mycket spännande att följa deras arbete, då tanken är öppenhet med hearings, seminarier och annat verksamhet – inte ett slutet kommittéarbete.. Framtidsministern kommer att presentera en del av detta på Entreprenörskapsforums toppmöte i Örebro den 18 – 19 mars. Kort om de tre framtidsgrupperna:

  • Arbetet i framtiden” Gruppen ska analysera de villkor, utmaningar och möjligheter som hög sysselsättning kräver på medellång sikt, på 10–15 års sikt. Den ska ge en helhetsbild av vilka politiska åtgärder som kan leda till en väsentlig förbättring av arbetsmarknaden och peka på viktiga vägval. som kan genomföras under kommande sju år, d.v.s. de närmaste två mandatperioderna. Den får ett år på sig.
  • Grön omställning och konkurrenskraft“. Den Gruppen ska utgå från visionen om en fosiloberoende fordonspark 2030 och ett koldioxid neutralt Sverige 2050 De politiskt erforderliga besluten inom en 12-årsperiod ska identifieras, och olika vägval pekas ut. Åtgärder som vår infrastruktur, vårt skattesystem, forskningspolitiken och kompetensförsörjning ska ingå i arsenalen. Vidare insatser för en mer dynamisk offentlig sektor, med innovationsupphandling redovisas.
  • Global Samverkan“. Denna grupp ska analysera vad Sverige kan gör för att främja jämlikhet och social rättvisa; en ekonomisk tillväxt- och handelspolitik som bidrar till sysselsättning och anständiga arbetsförhållanden för alla. Reformering av internationella institutioner och relationen mellan arbete och kapital (“Global Deal”) ingår i uppdraget.

Vilka ska göra detta jobb? Och hur ska det göras? Svaret är: Det är inte några nya utredningar av typen “Statens Offentliga Utredningar”, som dessutom är helt förlegad som arbetsform. Tre – fem års arbete i kommitté funkar inte i dagens globala och snabba samhälle. Här är det en anpassning till vad som sker över hela världen; Counselling – en grupp kompetenta personer som får ganska kort till på sig, och som är resultatorienterade

.Dessa analysgrupper har fått ett år på sig, har jag förstått.  I grupperna ingår ett urval kompetenta personer under ledning av ett tvåhövdat ledarskap.

  • Klas Eklund, SEB och Annelie Nordström, Kommunal leder “Arbetet i framtiden”
  • Maria Wetterstrand, fd språkrör Mp och Jonas Karlsson, Örebro Kommun ansvarar för “Grön omställning”
  • Thomas Hammarberg, fd Komissionär Mänskliga Rättigheter och Loa Brynjulfsdottir, LO tar hand om “Global Samverkan”

Vill Du se vilka som ingår i de olika analysgrupperna, så se här.

Nu blev det kanske mycket om Framtidsgrupperna, men de är klart intressanta. Toppmötet i övrigt i Örebro den 18 – 19 mars innehåller också mycket av intresse, se program..

Där medverkar också professor Pontus Braunerhjelm, forskningsministern Helene Hellmark Knutsson, Anna Felländer, Johan Wendt och ordföranden i riksdagens näringsutskott Jennie Nilsson. Och många fler. Toppmötet leds av Entreprenörskapsforums nye VD ekonomiprofessorn Johan Eklund.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Framtidsministern kommer till Swedish Entrepreurship Summit

  1. Pingback: Lästips för helgen - Stockholmsinitiativet - Klimatupplysningen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.