Frankrike kan bli Europas ledare

Tänk så fort det svänger. På 1990-talet ansågs Tyskland vara Europas sjuke man. Sedan svängde det. Och den starka positionen finns kvar, om än Angela Merkel får det tuffare framöver.

Det var få som trodde på Frankrike inför, och även efter valet, i våras. Och när Macron blev president var det många som spelade ned hans möjligheter. Men se, trots demonstrationer går Frankrike vidare med en reformering av arbetsrätten. De nästan 4000 sidorna ska bli 300. Vi får se, men med nästan 200 möten som den franska regeringen haft med fackföreningarna har man fått de två största med sig. Inte dåligt.

The Economist har i sitt senaste nummer en specialrapport om Macrons Frankrike. Den är mycket läsvärd, och och följande omdöme är värt att lägga på minnet:

Mr Macron’s unexpected victory, and his first months in office, reveal qualities that should help him navigate tougher times. He has the ability to think ahead and to seize opportunities; determination bordering on ruthlessness; and a gift for embodying a hopeful optimism that has long eluded France. But in the end he will be judged mainly by one thing: whether he can put the economy back on track.

Och Sveriges statsminster fick möjlighet till ett möte i somras och framförde då en gemensam satsning på klimatet. Något som föll i god jord hos Macron. Som sedan föreslog Löfven en utökning till Life Science, som skulle stödja Sverige som nytt EMA-land, den Europeiska  Läkemedelsmyndigheten. Tack säger Sverige. Och det är klokt av oss och Löfven att utveckla de goda kontakterna med just Frankrike.

Macrons nya Europa innehåller en del dåliga inslag, tycker jag, som Valpskatt, som Stig Malm introducerad 1987 (finansskatt eller Tobin-skatt heter det väl nu). Men det viktiga är att få ihop EU till något samlat och kraftfullt. Macron vill att EU ska bli ledande på teknologiutveckling, och stödjer European Innovation Council, med större satsningar än nog någon vågat hoppas på.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Frankrike kan bli Europas ledare

  1. Tack för tips om Macrons Frankrike. Jag följde länken till en lång intressant artikel i The Economist. Hoppas att Macron lyckas även om det verkar osannolikt.
    En marche!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.