Fullfölj Sverigebygget – så att inte Sveriges tillväxt stannar upp

Det är två år sedan Alliansen presenterade sitt program Sverigebygget. Det skedde för två år sedan i Almedalen. Moderaterna presenterade det stolt på sin hemsida att  Sverigebygget innebar fler jobb, mer tillväxt, höghastighetståg och 150,000 nya bostäder. Bra ledare i Dagens Industri om höghastighetståg.

Läs rapporten Sverigebygget, som Alliansen publicerade inför valet 2014. Detta är politiken för innevarande mandatperiod. Hur kan Moderaterna,, och Folkpartiet också för den delen, svika sitt viktigaste vallöfte? Läs den 10-sidiga rapporten med alla fördelar som höghastighetståget innebär. Det är ganska otroligt att man inte kan lita på ett parti ens under löpande valperiod.

Vad som krävs av Moderaterna nu är att de går igenom sin långa rapport, Sverigebygget, och beskriver varför man hade fel på alla dessa punkter. En modsvarande argumentation för vilken politik man vill bedriva i stället, efter nästa val behövs. Där man beskriver varför höghastighetstågen inte längre är det Sverigebygge som man tidigare argumenterat för och vad som kommer i dess ställe.

Och jag utgår från att lagt kort gäller. Eller Anna Kinberg Batra? Du skrev en debattartikel i Göteborgsposten den 25 augusti 2014 tillsammans med Peter Norman Du kanske ska läsa om den och debattera mot Dig själv nu. Faktum är artikel talar om “Så rustar vi oss för framtiden”, som var rubriken på artikeln. Var analysen då helt fel?

Det arbete som nu sker med höghastighetstågen kallas för Sverigeförhandlingen, och är ett uppdrag som Alliansregeringen gav i form av ett direktiv den 1 juli 2014. Läs och begrunda vad Alliansregeringen, inklusive Moderaterna, då ansåg.

Ansvarig förhandlare är Fredrik Reinfeldts förre statssekreterare HG Wesberg. Han har tillsammans med sin med-förhandlare Catharina Håkansson Boman  gjort ett fantastiskt arbete, som hittills i överenskommelser med berörda kommuner fått fram minst 100.000 nya bostäder. Vill Moderaterna nu spräcka allt detta? Det är i så fall ett stort svek mot ekonomisk utveckling i landet

Läs om Sverigeförhandlingen, på FAQ, vanliga frågor, ger god information.

Regeringens infrastrukturproposition kan Du läsa här.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.