Genialt att bjuda in president Zelensky till Sverige

Det var nog många, som i likhet med mig, kände det historiska i att president Zelensky kom på besök i lördags. Samtidigt överraskande. Men, det gör att Sverige, med sin försvarsindustri och starka företag, demonstrerar att vi verkligen ställer upp för Ukrainas frihet och demokrati. Men, det ska understrykas: Det är inte minst i vårt eget intresse också. Skulle Vladimir Putin, och den onda ryska staten, tillåtas vinna över Ukraina innebär det att krig lönar sig. Då är Baltikum och Finland och hela Östeuropa illa ute. Kanske även Sverige.

Regeringen kunde överlämna sin strategi för uppbyggnaden av Ukraina. En plan för svenska insatser under de kommande fem åren, 2023 – 27. Till ett värde av sex miljarder. Därtill kommer då det militära stödet, som hittills uppgår till 20 miljarder kronor. Sedan kom länderna överens om att bygga upp en produktion för stridsfordon 90, som tydligen är väldigt uppskattad för både sin kraftiga bestyckning, men också för att den tar sju infanteri-soldater, som är väl skyddade.

I går kom beskedet först från Holland om 42 F-16-plan till Ukraina och Danmark meddelade också att man skänker 19 F-16-plan också. Det dröjer nog inte så länge innan Sverige bistår Ukraina med Jas Gripen. Det planet passar mycket bättre i Ukraina än F-16. Gripen är en tredjedel så tung, kan landa på små vägar och motorbyte kan ske i skogen på en timme. F-16 kräver en specialverkstad och 24 timmar för ett motorbyte.

Sverige låter nu ukrainska piloter att träna på Jas Gripen. Regeringen avvaktar med beslut, av försvarsskäl, men samtidigt kommer signaler från representater för just flygvapnet som säger att det vore rätt att låta Ukraina få planet. S-ledaren Magdalena Andersson uttalade igår att det ukrainska luftförsvaret behövde stärkas, men vill inte ge något besked om detta kunde inrymma Jas Gripen. Inom kort tror jag att Sverige säger ja till Zelenskys önskan om Gripenplan. Men, skulle jag vilja säga, vänta inte utan gör det snabbt.

Hur går det i kriget? Framåt varje dag för Ukraina, men som jag sagt tidigare: Inte så fort. Tydligen satte Ukraina full fart när motoffensiven öppnade på en front, men insåg direkt att detta var omöjligt. Skadorna blev för stora både av utrustning och fordon, men också av människoliv. En eller två miljoner minor har ryssarna lagt ut. Så man började en minröjning, mycket för hand. Två svenskar är instruktörer.

När ukrainarna har kommit igenom de tre försvarslinjerna, som är uppskattningsvis tre mil djupa, så kommer anfallsbrigaderna och då kan det gå fort. Eller som överstelöjtnant Paasikivi sa i morse: Då kan ryssarna fly, men vi är inte där ännu.

Sedan har Ukraina ett hemligt vapen: Sin drönar-brigad. Som innefattar även patrullbåtar. Dessa enheter produceras nu för fullt i underjordiska fabriker i Ukraina. Ukrainas underrättelsetjänst, SSU, säger: Ni kommer att bli överraskade, särskilt fienden. Vi avvaktar och ser vad som händer.

Några siffror från idag: Senaste dygnet har Ryssland förlorat 460 soldater, 12 stridsvagnar, 14 pansarskytte-fordon, 19 artillerisystem, två salva-pjäser, 12 transportfordon och fyra enheter särskild utrustning.

Kriget har kommit till Ryssland

Det sker attentat inne i Ryssland dagligen, men uppgifterna publiceras inte så ofta. Ryssland vill inte medge dem och kommer nyheten ut, så säger man att drönaren blev nedskjuten eller att ingen skada skedde. Ukraina vill inte heller berätta vad de vet. Idag på förmiddagen var Moskvas två stora flygplatser Vnukovo and Domodedovo stängda, troligen pga drönare. Hela 50 flyg fick omdirigeras.

I morgon börjar BRICS-mötet i Johannesburg, Sydafrika, dock utan Vladimir Putin. De andra ländernas presidenter deltar, men Ryssland har en stand in, utrikesminister Lavrov. Det visar tydligt vilken isolering Ryssland drabbats av.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Genialt att bjuda in president Zelensky till Sverige

  1. Hej,
    Jag är inte övertygad om att det är rätt att sätta in JAS-en i Ukraina. Varför?
    Det tyngsta motivet mot är, att vi har inte så många. De behövs för vårt eget behov mot bakgrund av det ökade hotet från Ryssland.
    Bra att få krigserfarenheter?
    Det blir ukrainska flygförare som ska flyga dem. Deras bakgrund och erfarenheter?
    F 16 är också ett modernt flygplan så förarerfarenheterna är lika viktiga där.
    Det är inetsa enkelt att man ger ett antal JAS-ar till Ukraina och kan använda dem direkt.
    Uppgift? Luftförsvar? Understöd till markförbanden? Lämplig beväpning? Det skall också till utrustning för tankning, syrgas mm. Inte helt enkelt att fixa allt detta.
    F 16 är nog ett bättre val: Det finns många övertaliga. Många länder har det flygplanet = underhåll och service blir enklare.
    Mycket kan sägas om detta. Ovanstående några synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.