Nu har det kommit en bok som ger ett utmärkt perspektiv på hur företagsledningen kan uppmuntra och leda innovation i ett företag, “Googlemodellen“. Den som skrivit boken är redovisar detta är Annika Steiber, som i ett år studerat hur man gör på Google. Boken ges i av Vinnova i samarbete med IMIT. Boken kan beställas på Vinnova och kostar 195 kronor, men nedladdning kan ske utan kostnad. Beställ idag och Du kan ha boken som Påsk-läsning, vilket den verkligen är värd. (Det är Du som tjänar på det)
Annika har studerat många andra företags ledningsprocesser, så det är inte bara Google som är underlaget, utan baseras på en kringsyn som började redan 1993. Avsnittet om Google. studerat från insidan, är otroligt spännande att läsa. Boken ger konkreta anvisningar om hur management-system kan byggas upp som skapar förmåga till kontinuerlig innovation. Individen är i centrum. Och den verkliga viljan måste till hos företagsledningen. Då först lyckas man. Stora företag har nog mest nytta av analysen och receptet, som dock är applicerbar på alla organisationer. Små sådana är dock idag nästan naturligen redan där, tror jag.
Annika Steiber ger också råd till politikerna. Förmågan till dynamisk anpassning, under ständig förändring, där man litar på individen och företaget – organisationen, integrerat med olika internationella innovationssystem, kommer avgöra den långsiktiga konkurrenskraften hos ett land. Annars blir det svårt att bli eller förbli en framstående innovationsnation, avslutar Annika Steiber sin bok.
En kort sammanställning av vad Annika Steibers bok innehåller kan Du läsa i Veckans Affärer från i höstas. Den artikeln visar att det är långsamhet och byråkrati även på Google, som skall vara så “lättfotat”. Två år tog det för Annika att få tillstånd att i ett år följa Googles arbete. Så här beskriver Annika Googles organisation: “Det finns ingen stabil, fast organisation utan en organisation som är i ständig förändring – och medarbetarna är beredda på det.”