Hans Bergström “Texter i urval”. Låter inte upphetsande, men är det.

Upphetsande är kanske fel uttryck, men Hans Bergströms 75-årsbok, med texter i urval är oerhört intressanta och bra. Bakgrunden är att Hans fyllde 75 år för någon vecka sedan och det firade han genom att ge ut ett 40-tal texter han skrivit i bokform.Delar av det Hans skrivit borde vara och är faktiskt intellektuellt och ideologiskt upphetsande. Ger liberalismen ett väsen som vi alla kan och bör leva med. Boken:

“Hans Bergström: Texter i urval”

Givetvis är artiklarna, som spänner från 1985 till 2021, olika och vad man, Du och jag gillar, beror på ämne och “smak”. Boken inleds med ett förord av Lena Andersson, nu känd från hungerdiskussionen och föräldrarnas ansvar. Ett citat om Hans Bergström i Lena Anderssons förord får inleda bloggen:

Hans förtrogenhet med själslivet och förmågan att i även sofistikerade resonemang hålla fast vid vardagstänkandet har fått honom att balansera tankens abstraktioner med vetenskapen om vad det är att vara människa. ………. I den utsökta texten Tio punkter om liberal människosyn från 1985 formulerar sig Bergström känsligt om människan som existentiell varelse.”

Just avsnittet “Tio punkter om liberal människosyn” borde läsas av alla politiker eller politiskt intresserade personer. Det är den i särklass längsta artikeln – på 25 sidor – övriga är på ett par sidor var. Denna essä eller berättelse borde givas ut helt separat för att få en verkligt stor spridning. Nu är det inte så, utan vi får lägga ut två hundringar för att få boken och med den följer ett stort antal andra artiklar av värde.

Varför är Bergströms artikel om liberalismen så viktig, ja angelägen? Därför att den i tio olika avsnitt beskriver vad liberalism är. Den börjar med en händelse hos Hagge Geigert, “Möte med Hagge”, där Hagge Geigert intervjuar Jan Malmsjö. Denne beskrev hur han varje morgon tvingades sparka igång sig själv. Malmsjö kunde inte se någon mening med livet. Det är arbetet och kontakterna med andra människor som gör livet värt att leva, sa han.

En bra ingång till att beskriva liberalismen med första punkten “Personlighetsprincipen”, där varje individ är “en personlighet med absolut värdighet, med eget samvete och ansvar för sina handlingar”. Sedan kommer punkten två “Bara individer har livsmål”, Bergström också lyfter fram att liberalismen är en ideologi för ständig förändring.

Sedan kommer punkter med humanismen, toleransen och nej till det totalitära samt en behärskad optimism om människan. För att fortsätta med kollektivets moral, som inte är högre än individernas.

Sedan avslutar Hans Bergström sin berättelse om liberalismen med Individualism, som inte är det samma som egoism. Där finns också framtiden i form av den skapande människan. Och som pricken över i-et kommer så den tionde, sista punkten: Förnuft är möjligt.

Vad handlar de övriga artiklarna om? En liten uppräkning:

  • Vårda Sveriges framgångar
  • Befolkningstillväxten är klimatets ödesfråga
  • Fördubbla antalet poliser till år 2010 (överspelat)
  • Stöd kvinnorna!
  • Till försvar för det öppna samhället
  • Det här krävs för att den svenska skolan ska vända
  • Kan man tro på Sverige och kalla sig “liberal”?

Det finns ytterligare 30-talet artiklar, alla värda att läsa i Hans Bergströms texter i urval.

Boken är utgiven av Timbro: Hans Bergström – texter i urval. Med en liten fraktkostnad. Adlibris har den också. Också med en liten fraktavgift. På Bokus är den fraktfri.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.