Har Europa någon chans mot USA och Kina?

Hittills har Europa dragit det kortaste strået när det gäller teknikutveckling i världen under 2000-talet.. Plattforms-företagen har utvecklats i USA och Asien. Av världens värdemässigt största teknikföretag finns inte ett enda europeiskt. Störts är tyska SAP, men det kommerförst på plats 60.

I höstas inträffade två händelser som kanske på sikt kan ändra på detta sakernas tråkiga tillstånd. Den 26 september september höll Frankrikes nye president Emmanuel Macron ett anförande om behovet att rejäla och snabba satsningar på innovationsutveckling i Europa. Senare togs initiativet JEDI, som står för Joint European Disruptive Initiativ.

Faktum är att den som allra först reagerat på Europas oförmåga att utveckla nyskapande innovation är forsknings-kommissionären Carlos Moedas, som är ung och dynamisk. Han blev förfärad under sin första tid i Bryssel över den långsamhet med vilket all forskning och innovation hanterades. För att få en förändring föreslog Moedas skapande av European Innovation Council för två år sedan.

Men större makt än Moedas har Emmanuel Macron, så när han förra hösten tog upp frågan om ett mer dynamiskt och snabbare EU på innovationsområdet, så tog alla intryck. Nu har det dock kommit kritik mot Macron för att bara tala och inte handla. Skälet till fördröjningen är Angela Merkels situation, med en månader lång regeringsbildning. Utan stöd från Tyskland kunde Macron inte gå vidare.

Och om allt stämmer, så kommer president Macron att lansera ett snabbspår, eller vad vi ska kalla det? i EU. Enligt vissa källor sker detta i morgon, torsdag. Det skulle inte förvåna om han direkt ur “egen ficka” (Frankrikes budget) allokerar ett antal hundra miljoner euro till banbrytande forskning. Samtidigt som han föreslår konkreta insatser av större dignitet i EU. (Och här får Sverige vara med och betala) .

Nu måste jag nämna vad JEDI går ut på. Det ska var banbrytande, disruptive, projekt med följande kriterier:

  • Det långa perspektivet
  • Vara riktigt riskfyllt och
  • Inte ha sträva efter en direkt ekonomisk avkastning
  • Däremot en otrolig god långsiktig avkastning om projektet går i hamn – men för många fler än initiativtagaren.

Lyssna på Joint European Disruption Initiativ när det lanserades. Det är André Loesekrug – Pietri, som talar:

Det finns en bra och kompletterande källa till ovanstående, en artikel från Bloomberg “There Are Worries European Technology Will Be Left Behind”, som kom igår.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Har Europa någon chans mot USA och Kina?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.