Har Norden och Sverige abdikerat?

Bloggen i förra veckan om 5G-nät fick många att reagera. Hur kommer det sig att många 5G-nät rullas ut i världen, men Sverige är inte med? Trots att tekniken finns hos ett svenskt företag, Ericsson? En läsare av bloggen påpekade att Sveriges statsminister för ett drygt år sedan gick ut och sa att Norden ska vara den första sammanlänkade 5G-regionen i världen.

När hade Stefan Löfven lovat detta? Den 23 maj förra året samlades de nordiska statsministrarna hemma hos Stefan Löfven i Örnsköldsvik. Där antog man ett “Letter of Intent” som sa att Norden ska bli världsledande på 5G-tekniken. En aktionsplan uppgjordes. Den angav testbäddar, teknisk samordning av behövlig bandbredd, borttagning av hindren för att utveckla 5G-nätverken. I pressmeddelandet kan Du se fyra fina bilder på hur eniga och belåtna de nordiska statsministrarna var.

Här kan Du läsa statsministrarnas “Letter of Intent“. Det ger ett patetiskt intryck. Detta har de fem statsministrarna skrivit under och en aktionsplan finns. Har man sedan sovit? Är det återigen Långbänken man vill hylla?

Nio 5G-nät är på väg att rullas ut i världen. Ericsson är med i alla utom ett. Har helheten i fem nätverk. Inget nätverk har utvecklats i Sverige, inget i Norden, inget i EU. Men ett i Europa, i Schweiz, som inte hör till EU. De andra utanför Europa.

Med denna utveckling hoppas jag att det finns en enda journalist i Sverige som kan ställa frågan till Stefan Löfven: Varför hänger inte Sverige med i 5G-utvecklingen? Ericssons VD Börje Ekholm har kritiserat regeringen för den här utvecklingen, att vi släpar efter. Något måste vara fel – här hemma, i politikens Sverige.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.