Har Sverige råd att satsa 500 miljarder på arbetstidsförkortning?

Sverige har idag stora utmaningar, som kräver både tid och pengar:

Att i detta läge föreslå att radikalt minska arbetstiden i Sverige verkar inte bara dålig timing. Det är helt oansvarigt.

Nu har vi hört att Socialdemokraterna trots detta är på väg att föreslå en kraftig arbetstidsförkortning. Det framgick i Lördagsintervjun (27/4) med Annika Strandhäll. Där påstår hon att de beräkningar som “SKR:s siffror är rena fantasier”. SKR varnar, det går inte att sänka arbetstiden i vården. Får man vara så vårdslös utan att bli tillrättavisad? Reportern borde givetvis ställt ordentliga kontrollfrågor. Hur kan man nedvärdera SKR:s beräkningar så här?

Nu är det inte bara SKR som varnar för en generell arbetstidsförkortning. Svenskt Näringsliv har nyligen tagit fram en beräkning över kostnaderna. Här är beräkningen.

I DN DEBATT i lördags skrev debattörerna Mattias Dahl och Karin Johansson från Svenskt Näringsliv:

”Sverige har mycket stora utmaningar. Vi är mitt i den gröna omställningen, vi brottas med en eftersatt infrastruktur och stora utmaningar i välfärden. Vi har allt svårare att hitta den arbetskraft som behövs. Vår tillväxt skvalpar i botten av EU. Att i detta läge föreslå en generell arbetstidsförkortning med bibehållen lön tar bort fokus ifrån de verkliga problem vi har. Ett införande kommer att skada både välfärden och konkurrenskraften. Det är kort och gott oansvarigt”

PS Ryssland fortsätter bomba strandpromenaden och kulturhus i Odessa med flera dödade och skadade. Ukraina har för sin del genomfört flera stora angrepp på militära baser och flygfält på Krimhalvön.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.