Hur blir framtiden?

Tänk den som kunde förutsäga framtiden, så att vi kunde förlita oss på utsagorna! Det går, tack och lov inte, för då hade inget vi gjorde spelat någon roll. Men, det är inte dumt att få goda beskrivningar av vad som är på väg. Här skulle jag vilja lyfta fram McKinseys rapport “Disruptive Technologies“, från förra året. Du kommer via länken till en kort sammanfattning, där går det att ladda ned den fullständiga rapporten eller en executive summery, där den sistnämnda på 30 sidor räcker.

En läsning av denna McKinsey-rapport i nyårshelgen gav mig mycket. Du som läser den kommer att öka Din förståelse, kunna fatta bättre beslut, men – viktigast kanske  – kunna deltaga konstruktivt i diskussioner och dialoger om framtiden.

EU:s toppmöte med Fredrik Reinfeldt och de andra 27 politiska ledarna hade toppmöte den 19 – 20 december, här. Intressantare är en underlagsrapport, “Annual Growth Survey 2014”. På samma tema som rapporten nedan. För att utveckla den gemensamma marknaden. (Media har inte noterat detta, utan bara det som var negativt och konfliktladdat)

Plan I (Innovation) for Europe publicerades i mitten på oktober 2013, och behandlades redan av EU:s toppmöte den 24 – 25 oktober, och fick då fullt stöd. Du som inte läst denna förträffliga rapport gör klokt i att ägna en stund däråt. EU:s senaste toppmöte tog också upp EU:s tillväxtfrågor och innovation.

Ett kompletterade perspektiv på Europas möjligheter kom tankesmedjan i Bryssel, Breugel, med i höstas. “Manufacturing Europe´s future” är titeln på en mycket spännande och genomarbetad studie. Och jag behöver väl inte upprepa att Leif Johansson på julafton i Svenska Dagbladet gav en god bild av Europas möjligheter.

Allt kokar ned till om vi i Europa vågar tro på – och vara oss själva!

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.