Hur kan statsministern låta bli tala sanning om vaccinerbjudande?

Statsminister -stefan Löfven borde vara vän av korrekta uppgifter, och inte fake news.

Sverige blev erbjudet ett par gånger i slutet på maj – början juni att köpa vaccin direkt. Att påstå motsatsen är att förneka sanningen. För det kan väl inte vara så tokigt att Statsministern inte vet vad regeringen blivit erbjuden i vaccinväg och tackat nej till?

Sedan kan det finnas skäl till att regeringen tackade nej. Kanske trodde regeringen att en upphandling genom EU skulle fungera bättre än att direktupphandla. Länder som Israel upphandlade direkt, men även Japan, vid sidan om UK och USA.

Om Sverige skulle direktupphandlat – vid sidan om det som EU-kommissionen lyckades avtala om, hade krävt att Sverige också utvärderade vaccinet i fråga och därefter godkände det. Detta hade dock varit möjligt, för svenska läkemedelsverket deltog i prövningen av vacciner tillsammans dess franska motsvarighet.

Nu ska Socialutskottet i Riksdagen samlas och diskutera ett förslag om direktupphandling av vaccin från svensk sida. Då borde regeringen tala om vad som verkligen skett och varför regeringen inte gick vidare med direkt-upphandlingen, utan tackade nej till erbjudanden. Ulf Kristersson kan säkert hjälpa Stefan Löfven på traven, påpeka vad som hänt. Detta skedde innan Richard Bergström engagerades som vaccinsamordnare den 16 juni 2020.

Noterar att DN:s Hans Olsson har en intervju med Stefan Löfven om vaccinet idag.“Krav på att köpa vaccin utanför EU avvisas” Hans Olsson, som får min blogg, vet att svenska regeringen tackat nej till erbjudanden att köpa vaccin. För Hans Olsson kunde läsa min blogg, där skrev jag om detta den12 februari. Men inte en fråga till Stefan Löfven. En sådan svår fråga, om varför Statsministern inte talar sanning, hade skapat dålig stämning, som Olssons kollega Johan Croneman skrivit om. Hoppas på en intern diskussion på Dagens Nyheter i detta ämne.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Hur kan statsministern låta bli tala sanning om vaccinerbjudande?

  1. I Italien förr sn livlig gräv-journalistik kring “Agenter” som erbjuder miljontals vaccin-doser från en parallell marknad. Troligen sålde några vaccintillverkare vaccin till denna marknad för att täcka in EU’s tre-månadersprocess för att köpa vaccin. Italiens Covid-kommissarie Arcuri med fria händeri – nu ersatt av en General med logistikspecialitet – lyckades i mars/april 2020 inköpa 800 miljoner kinesiska skyddsmasker för ca 2.20 Euro/styck när det fanns andra erbjudanden från SydKorea kring 0.70 Euro fritt Italien. Mellanhänderna – helt okända i branschen – fick av kineserna över 75 miljoner Euro för jobbet – 5% – insatta på deras bankkonton. Dessa belopp larmade i sin tur Nationalbanken och Finanspolisen och det hela rullas nu upp. En New York-baserad Italiensk journalist som skriver för Republica har påstått i dessa sammanhang att det var President Macron som fördröjde EU’s process i hopp om att ett av det två vaccinen i den franska pipe-linen skulle godkännas. Icke så ännu! Den franska tuppen flaxade med vingarna och hönan Mme von der “Lying” lyssnade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.