Hur stor andel av de svenska företagen riskerar att gå i konkurs?

IVA:s Webinariumi fredags,redovisade Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi att man låtit analysera hur stor andel av Sveriges företag som riskerar att gå i konkurs på grund av Corona-krisen. (OBS Ingen prognos). SN offentliggör nog detta senare under veckan, men här är resultaten. Följande simulering har skett:

  • Bokslutsdata från 240.000 aktiebolag
  • Hur stor förlust som uppstår efter två respektive  fyra månaders stillestånd
  • Förlusterna har jämförts med det egna kapitalet och aktiekapitalet
  • Kontrollbalansräkning – och sedermera konkurs – om mer än halva egna kapitalet går förlorat.

Det visar sig att utan något statligt stöd skulle nästan 30 procent av företagen gå i konkurs redan efter två månaders stillestånd. Efter fyra månader är det 46 procent av de svenska företagen som riskerar att gå i konkurs.

Med de nu genomförda svenska stödinsatser reduceras antalet konkurser i detta scenario till 17 procent efter två månader. När det gått fyra månader med stillestånd – och med de nuvarande svenska stödinsatserna. så ökar andelen som går i konkurs till 28 procent.

Räkneövningen har Svenskt Näringsliv fortsatt med att som stöd i Sverige föra in det som nu gäller i Danmark. Ett betydligt mycket större direktstöd till företagen. Då skulle i stället efter två månader 9 procent av aktiebolagen gå i konkurs. Och efter ytterligare två månaders stillestånd 18 procent.

Andelen företag som i början på april uppgav till SN att de har finansierings- eller likviditetsproblem var 54 procent. Detta, och mycket mer till,, kommer SN publicera senare i veckan.

Det gamla levnadsregeln Do it now gäller fortfarande. Det inser landets näringsliv, våra nationalekonomer och de flesta politiska partier, med undantag för S. Andra länder gör det också, inte bara Danmark. Så jag säger igen Do it now!

IVA.seminariet “Så påverkar Coronakrisen svensk ekonomi” under ledning av professor John Hassler kan Du se nu i efterhand. Förutom SN:s konkursmodellering, så är Volvos och NCC:s VD analyser av framtiden intressanta.

PS Igår skrev jag en blogg ställd direkt till Magdalena Andersson. Den kan Du se här: “Får endast läsas av Magdalena Andersson”

PPS Ulf Kristersson för idag ett väldigt förnuftigt resonemang i Dagens Nyheter, “Regeringen gör för lite för att rädda företagen”.

PPS En artikel i Dagens Industri påpekar professor Pontus Braunerhjelm att “Man glömmer småföretagen” Det bör Du inte glömma (och inte regeringen heller)

En liten fotnot: Vad kan det bero på att media inte redovisat Svenskt Näringslivs analys av konkursrisken, trots presenterad på ett offentligt seminarium? Kompetens eller artighetssyndrom?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Hur stor andel av de svenska företagen riskerar att gå i konkurs?

  1. Socialister – och flertalet (?) socialdemokrater – vill inte stödja företag. Det är ju att stödja deras ägare = kapitalister. Det tycks rent instinktivt ta emot. De vill hellre stödja anställda – och få deras tacksamhet och därmed även röster.

    Bättre att låta företagen gå i putten och sedan “rädda” de anställda från de hemska ägarna, som lät företaget gå i putten för att rädda sina pengar. Statsfinansiellt är det helt bakvänt, men röster ger det säkert. Utan företaget skapas inga värden och intäkter, men kostnader och statens ansvar för de nu arbetslösa kvarstår.

    Coronakrisen är ett fullskaleexempel på detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.