Hur utvecklas entreprenörskap och företagande i Kina under Xi Jinping?

Nu läser alla om Kina och den 19e partikongressen, med Xi Jinpings dryga tre timmar långa tal. I min blogg har jag fokus på entreprenörskap, företagande och innovation. Och allt som påverkar detta. Och, här tänker jag ge några intressanta glimtar som berör just företagsamheten och Kina.

För kort tid sedan skrev jag om att Kinas entreprenörskap och innovation. Det ser ut som en tanke när dessa frågor aktualiseras så nära inpå den nu pågående partikongressen. Här tänker jag inte upprepa det jag skrev för ett par veckor sedan, utan här får länken ovan vara tillräckligt. I sitt stora tal igår to Xi Jinping upp dessa frågor.

År 2035 ska Kina var världens ledande Innovations Nation, enligt partisekreterareXi Jinping. År 2050 ska Kina dominera den innovativa utvecklingen. Ingen dålig målsättning.

Världens idag friaste ekonomi, Hong Kong, ska få fortsätta på den inslagna vägen, enligt partiledaren. Det nuvarande systemet ska inte rubbas, lovade han. Det kanske är en försäkran till den siste engelske guvernören i Honk Kong, Chris Patten, som nyligen uttryckte sina farhågor i bl a DN. Ska jag döma av mina egna kontakter, och reaktionerna vid mitt senaste besök för två år sedan, har Kina redan tagit kommandot. Så här krävs en återställare, vilket jag inte tror att Kina vill medverka till.

I sitt tal utlovade Xi Jinping en likabehandling av alla företag. “Kina vill öppna upp, och inte stänga”, sa Xi ordagrant riktat till alla utländska företag intresserade av Kina. Vi ska öppna oss “mer och mer”, tillade han.

Ser vi vad som hänt de gångna 5 åren, med Xi vid rodret, så har marknadsekonomin i Kina öppnats upp. En del privat kapital har gått in i statliga företag för att öka effektiviteten. Antalet Start Upp företag med ett marknadsvärde över 1 miljard dollar, Unicorn,  är nu mer än 50, varav 40 skapats under de senaste tre åren.

Nu lovar Xi Jinping att Rule of Law ska utvecklas, men med bokhandlare i fängelse utan rättegång, och många andra legala ingrepp, är det svårt att ta detta löfte på allvar.

Att Kina blir ett starkt land på många sätt under fortsatt ledarskap av Xi Jinping kan vi givetvis räkna med. För Dig som vill läsa en kinesisk redovisning av Xi Jinpings viktiga anförande rekommenderar jag den ganska oberoende tidningen South China Morning Post, som utkommer i Hong Kong. (After att Alibaba övertagit ägandet är dock följsamheten mot Kina något större än tidigare)

 

.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.