Hur vi får fart på ekonomin – i Sverige och i EU?

EU klarar sig dåligt, det påpekar OECD i sin senaste rapport som kom igår. USA:s ekonomiska tillväxt torde bli 3,1 procent nästa år, medan EMU bara växer en tredjedel, eller med 1,1 procent. I Europa sticker Storbritannien ut, med en god tillväxt. Sverige hävdar sig också väl, enligt OECD, vår tillväxt torde bli 2,8 procent, ungefär som UK. Det finns en intressant karta på OECD där Du kan se olika parametrar i OECD-länderna och jämföra dem sinsemellan.

Men vad behöver göras för att få fart på ekonomin? I många EU-länder. liksom Japan, är det strukturella reformer som behövs. Men alla landar dessutom i att tillväxten måste stimuleras, inte minst med infrastrukturinvesteringar. Det säger OECD, det säger IMF (Infrastructure Push”) och Financial Times ekonomi-kommentator Martin Wolf. Han, som är högt respekterad, har i flera artiklar analyserat, och idag redovisar  han sina slutsatser. Där finns också utmärkta länkar till statistik och andra källor av värde. (På FT:s hemsida.) Martin Woolf har utkommit med en ny bok i denna fråga “The Shifts and the Shocks”.

Idag redovisar EU-kommissionen en plan på 300 miljarder euro för att få fart på infrastruktursatsningarna i Europa. Problemet lär vara att det ska vara “gamla” pengar som används, och den verkliga stimulanseffekten beror på om medlemsländerna matchar. Har spelar Tyskland en avgörande roll. Frågan kommer upp på det Europeiska toppmötet i Bryssel den 18 – 19 december. Financial Times idag ger en bra bild av läget. Junckers plan idag nu offentlig, med 315 miljarder euro

Entreprenören, den som gör jobbet att starta nya företag och får gamla att växa, glöms ofta bort. Det uppmärksammar Entreprenörskapsforum i nästa vecka, den 3 december, då Global Award för framträdande entreprenörskaps-forskning utdelas till professor Shaker Zahra. Där deltar också Sveriges nya forskningsminister, Helene Hellmark Knutsson, bland andra.

 

.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.