I det lilla ser man det stora – Sveriges otroliga byråkrati

Visst Sverige är ett fantastiskt land att bo i. Men, det finns en stelhet, byråkrati i den offentliga förvaltningen som är otrolig. Här vill jag ge ett exempel från idag – i Dagens Nyheter kan man läsa detta:

“Här erbjuds flyktingar jobb – men Migrationsverket sätter käppar i hjulen”

Några citat som belyser eländet, från artikeln i DN idag:

ÖSTERSUND. Woolpower behöver arbetskraft och det snabbt. En ny fabrik står klar och ukrainska sömmerskor som flytt kriget kan lösa en del av personalbehovet.

Men Migrationsverket sätter käppar i hjulen för rekryteringarna.

Woolpowers vd Linus Flodin riktar kritik mot att Migrationsverket inte placerar flyktingar utifrån vilken arbetslivserfarenhet och kompetens de har.

Så här svarar byråkraten, Migrationsverkets presskommunikatör Didzig Melbiksis:

– Jag kan förstå hur företaget tänker. Det blir dock väldigt svårt för oss att bemöta deras krav eftersom vi jobbar utifrån det regelverk och den lagstiftning som finns.

Företaget Woolpower, som fått en stororder på militära vinteruniformer har aktivt sökt upp 14 ukrainskor, som är sömmerskor runt om i Sverige, och som kan erbjudas sysselsättning. Bostäder finns också, men idioten, förlåt Migrationsverket, säger nej. Byråkrati utan like. Är det inte meningen att Myndigheten ska se till de sökandens behov, och inte hylla ett obsolet regelverk, som dessutom Migrationsverket själv skapat?

Så här ser det ut i Sverige. Byråkrati som stoppar en mängd beslut. Några exempel:

Ovanstående krångel och byråkrati har påpekats i åratal. Vad har politikerna gjort? Ingenting. Absolut ingenting. Trots att de måste vara läskunnig, och fått den här informationen. De frossar i byråkrati. Frossar är ordet.

Långbänken lever. Leve Långbänken!!

Kan den nya regeringen påbörja ett återställande av svensk funktionskraft? “Vårt Sverige kan bättre”, sa avgående statsministern Magdalena Andersson, som utan att förstå det själv kritiserade de egna politiken. Och man kan verkligen hålla med.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”I det lilla ser man det stora – Sveriges otroliga byråkrati

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.