I Texas är det lätt att leva

Annika Winsth skrev en intressant artikel i Affärsvärlden nyligen. Just under rubriken “I Texas är det lätt att leva”.  Texas var tidiga med vindkraft, de har den första koldioxidneutrala flygplatsen i USA och man ska nu investera i USA:s första höghastighetståg.

Tåget ska gå mellan Dallas och Houston, två städer med vardera drygt 7 miljoner invånare. Marken däremellan är platt (som i södra Sverige) och det är med andra ord bara att lägga ut rälsen. Restiden beräknas minska från drygt fyra timmar i dag till 90 minuter.

I Kalifornien, i motsatsen till Texas, är allt dyrt och fattigdomen betydligt värre, trots försök med stora delstatliga ingrepp. Eftersom jag själv är i Texas nu så passar det bra att beskriva denna intressanta utveckling. Först ett sammanfattande citat ur Winsths Texas artikel:

Delstaten (Texas) växer snabbt och bidrar stort till den amerikanska ekonomin. ….. Ekonomin har diversifierats ….. Skatterna är låga på både inkomster och företag. Inflyttningen är stor av såväl individer, företag som huvudkontor. Många företag lämnar inte minst Kalifornien på grund av dyra omkostnader för företag och höga levnadskostnader för personal och flyttar till Texas.

Jämförelsen mellan Kalifornien och Texas är intressant på ett principiellt plan. Kalifornien är något av en välfärdsstat med höga skatter och ett väl utvecklat bidragssystem till de som behöver. Texas däremot är marknadsorienterad, med lägre skatter, mindre välfärdsbidrag och väsentligt mindre andel fattiga än i Kalifornien.

Denna blogg är bara en aptitretare, för skillnaden mellan en omfattande Välfärdsstat och en marknadsorienterad stat är så intressant. Här har vi Skandinaviska länder, särskilt Sverige, mycket att lära. Intressant är att man nu kan se verkligheten inom ett land. Det blir ett verklighetens laboratorium. Båda staterna har cirka 40 miljoner medborgare, tillsammans en femtedel av USA:s befolkning.

Några sanningar:

  • Kalifornien har USAS:s högsta inkomstskatt
  • Texas har låga skatter
  • Kalifornien har USA:s största andel fattiga
  • Texas har nästan lägst andel fattiga av USA:s stater
  • I Kalifornien tar det 4-5 år att få byggnadslov.
  • I Texas tar det 4-5 månader att få bygglov.
  • Energikostnaden är 80 procent högre i Kalifornien än i Texas
  • Kalifornien och Texas är två av fem delstater i USA som har en vit befolkning under 50 procent.
  • Varje år flyttar cirka 100.000 medborgare från Kalifornien samtidigt som lika många flyttar in i Texas. En stor del av Kaliforniens “flyktingar” ställer kosan mot Texas.

Mer följer i framtida bloggar. Sverige måste lära.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.